Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Русомир Богдановски
Русомир Богдановски (1948), драмски писател со исклучителна склоност кон комедии. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Белград, Југославија. Таму и магистрирал во областа на етно-сценологија. Автор е на драмите: Фарса за храбриот Науме (1971), Панургиј (1981), Чудото на Св. Ѓорѓи (1982), Патенаталија и Тентелина (1986), Ништо без Трифолио (1988), Вечерашниот Фалстаф (1992), Ноќта на Св. Базил (1998), како и на многу драми за деца, ТВ и филмски сценарија. Добитник на многу домашни и странски театарски и ТВ награди. Долгогодишен драматург во МНТ. Предава драматургија на Факултетот за драмски уметности во Скопје.


Книги од Русомир Богдановски во издание на Блесок:


thumb

Ништо без Трифолио

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на македонски.


thumb

Nothing without Trifolio

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на англиски.

Превод: Алан Мекконел Даф.
Блесок бр. 29, ноември-декември, 2002
      театар, текст: Ништо без Трифолио


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+