Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Саргон Булус
Саргон Булус е роден 1944 год. Во 1956 година, неговото семејство се преселува во Киркук, каде ја започнува својата работа како поет и преведувач на поезијата од англиското говорно подрачје. По неколку години поминати во Багдад, тој конечно го напушта Ирак во 1967 година. Почнува со објавување поезија и куси раскази во списанието на Јусуф Ал-Кал и Адонис во Бејрут. Идни станици се Париз, Лондон и Сан Франциско, како сегашно живеалиште. Покрај тоа што пишува поезија и раскази, Саргон е добро познат и како преведувач од и на англиски јазик. Тој веќе има преведено автори како Езра Паунд, Шекспир, Ален Гинзберг, Силвија Плат, Роберт Данкан и многу други поети, меѓу кои и Рилке, Неруда, Васко Попа и Хо Ши Мин.Блесок бр. 30, јануари-февруари, 2003
      поезија: Лицето


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+