Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Луан Старова
раскажувач, романсиер, поет, есеист, литературен критичар и научник. Пишува на албански, македонски и француски јазик. Роден е на 14 август 1941 година во Поградец (Албанија). Завршил Филолошки факултет во Скопје, а магистрирал и докторирал во Загреб од областа на француската и компаративната книжевност. Работи како универзитетски професор и дипломат (амбасадор на Р. Македонија во Франција, Шпанија, Португалија и Унеско).
Авотор е на книгите: Луѓе и мостови (патеписна проза, 1971), Kutijtë e pranvëres („Границите на пролетта“, роман, 1971), Barikadat e kohës („Барикадите на времето“, патеписи, 1976), Доближувања (есеи и книжевни студии, 1977), Релации (есеи и книжевни студии од балканските литератури, 1982), Кинеска пролет (патеписна проза, 1984), Пријатели (патеписи и есеи, 1986), Континуитети (книжевни есеи, 1988), Митска птица (краток роман, 1991), Песни од Картагина (поезија, 1991), Мостот на љубовта (роман, 1992), Татковите книги (роман, 1992), Времето на козите (роман, 1993), Балкански клуч (раскази, 1995), Француски книжевни студии - 20 век (есеи и книжевни студии, 1995), Атеистички музеј (роман, 1997), Пресадена земја (1998), Патот на јагулите (роман, 2000), Тврдина од пепел (роман, 2002).
Добитник на наградите: „11 Октомври“, „13 Ноември“, „Григор Прличев“, „Стале Попов“. Носител е на странски одликувања.

Веб сајт: www.starova.com.mk
е-пошта: starova@freemail.org.mk


Книги од Луан Старова во издание на Блесок:


thumb

Poesie di Cartagine

Поезија од Луан Старова, еКнига, на италијански.

Превод: М. Бјанкофјоре, В. Родригез.


thumb

Песни од Картагина

Поезија од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Времето на козите

Роман од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Poèmes de Carthage

Поезија од Луан Старова, еКнига, на француски.

Превод: Харита Вибрандс.


thumb

Koha e dhive

Роман од Луан Старова, еКнига, на албански.
Блесок бр. 30, јануари-февруари, 2003
      проза: Времето на козите


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+