Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Емилија Матаничкова
Емилија Матаничкова (1978) е на постдопломски студии по театрологија, на Факултет за драмски уметности, Скопје. Заврши на Филолошки факултет како дипломиран професор и филолог по македонска книжевност и јужнословенски книжевности со македонски јазик.
Пишува поезија и некои песни се објавени во „Алманах“ и во „Лоза“, весник на/од студентите на Филолошки факултет. Во „Урбан магазин“ има објавено текстови за музика и театар. Соработува со „Кумановски булевар“. Од 2000-та е редовен соработник во „Студентски збор“ со рецензии за поезија, проза и посебно за драма и театар.

Емилија Матаничкова била уредник на Блесок Театар.Блесок бр. 31, март-април, 2003
      театар, осврти: Драматургијата на Дејан Дуковски

Блесок бр. 32, мај-јуни, 2003
      театар, осврти: Философија за театарското творештво

Блесок бр. 33, јули-август, 2003
      театар, осврти: од 38-от Театарски фестивал „Војдан Чернодрински“

Блесок бр. 35, март-април, 2004
      театар, осврти: Слобода на жената ... Смрт на трагедијата


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+