Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Георги Рупчев
Георги Рупчев (1957-2001) се школувал, живеел и творел во Софија. Завршил Бугарска филологија на софискиот универзитет. Ги објавил поетските книги: Заморени од чудото, Смена на ноќната стража, Смртта на Тибалт, Моќниците на ноќта, Зона, Оковување на ангелот.
Од англиски превел дела од Роберт пен Ворен, Агата Кристи, Вилијам Текери, Артур Дојл и други. Од руски – Ахматова, Окуџава, Гумиљов, Бродски и други, и од староеврејски – Песната над песните.
Бил носител на угледни награди и признанија. Негови стихови се преведени на англиски, француски, шпански, унгарски и на грчки јазик.Блесок бр. 32, мај-јуни, 2003
      поезија: Смена на ноќната стража


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+