Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Петар Костов
раскажувач, романсиер, драмски автор. Роден е во Битола на 16 мај 1928 година. Завршил Економски факултет во Скопје. Работел во Македонската радио-телевизија.
Автор е на книгите: „Мува“ (драма, 1969) „Пак кукуригаат црвените петли“ (роман, 1971), „Бог да го прости Чарли“ (раскази, 1973), „Кулата“ (роман, 1980), „За водата, виното и Анѓелија“ (раскази, 1983), „Пеењето продолжува“ (драма, 1983), „Свеќа за архиепископот Методиј“ (драма, 1985), „Чиновници, љубовници, поети, бунтовници“ (раскази, 1988), „Кралот од Куманово“ (роман, 1989), „Канарката жолтка“ (роман, 1992), „Шејтан и орел“ (роман, 1993), „Црвен дожд“ (роман, 1997).Блесок бр. 32, мај-јуни, 2003
      проза: Победата на ханот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+