Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Аленка Зорман
Аленка Зорман (1947) е родена во Љубљана, Словенија. Член е на Словенечкото хаику друштво, еден од уредниците на нивното списание "Letni Časi", член на Светскиот хаику клуб, член и уредник во Светската хаику асоцијација и уредник во електронскиот магазин за хаику од југоисточна Европа "Aozora" и на "Anti-War-Haiku-Wall". Нејзина поезија е објавувана во американскиот магазин "Frogpond", во "Red Moon Anthology", во јапонското списание "Ginyu", во Србија, Хрватска, Македонија... За својата хаику поезија, Аленка Зорман ја има добиено третата награда на интернационалниот конкурс на „Апокалипса“ (2000) и наградата за најдобар циклус хаику на истиот конкурс во 2001 година.


Книги од Аленка Зорман во издание на Блесок:


thumb

Внатрешна слобода / Notranja svoboda / An Inner Liberation / La liberté intérieure

Книга хаику од Аленка Зорман, еКнига, на македонски, словенечки, англиски и француски. 

Превод на македонски: Никола Маџиров. 
Превод на англиски: авторката.
 
Превод на француски: Серж Том.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на француски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на англиски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на словенечки.


thumb

Внатрешна слобода

Книга хаику од Аленка Зорман, на македонски, словенечки, англиски и француски (2006) 

Превод на македонски: Никола Маџиров 
Превод на англиски: авторката
 
Превод на француски: Серж Том
 

Едиција Масин, книга 01
Блесок бр. 33, јули-август, 2003
      поезија: Внатрешна слобода


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+