Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Санде Стојчевски
поет, есеист, литературен критичар, преведувач. Роден е на 16 септември 1948 година во с. Студена бара, Кумановско. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Бил новинар, а потоа уредник во образовната редакција во Радио Скопје, уредник, главен уредник и директор на книгоиздателството Македонска книга, како и главен уредник на списанието Стремеж. Работи во НУБ Свети Климент Охридски во Скопје. Претседател на балканската книжевна манифестација Рацинови средби. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1972 година.
Автор е на книгите: Кралот на лебедите (поезија, 1972), Фенери низ маглата (поезија, 1977), Златна гранка (поезија, 1980), Возбудата на јадрото (есеи, 1982), Вечерна (поезија, 1985), Абор гора (поезија, 1987), Големата побуда (есеи, 1988), Лов на блесок (поезија, 1990), Залив пред јасното (поезија, 1990), Есен во вселената (поезија, 1991), Радоста од читањето (есеи, 1991), Ни ден без габи (книга за природата и ведрината, 1991), Кубоа (поезија, 1993), Кралицата од корицата (поезија, 1994), Пофалба на разговорот (разговори и есеи, 1994), Страв од тишината (есеи, 1995), Скалд (поезија, 1995), Врв (поезија, 1996), Совршенство или совршенство (поетички есеи, 1997), (З)аум (поема, 1999), Великата лирска песна (есеи, 1999).
Коавтор е на петтомната едиција Македонска книжевност во книжевната критика (1973).
Добитник е на наградите: „Кочо Рацин“, „Григор Прличев“, „Димитар Митрев“.Блесок бр. 07, февруари-март,1999
      поезија: Гламја


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+