Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Рој Чики Арад
Рој Чики Арад се занимава со уметност, проза, поезија, филм и новинарство.
Досега има објавено две книги. Во првата, насловена The Nigger создал хебрејска адаптација на јапонското хаику. Оваа адаптација се вика кимо. Наместо стандардните стихови (5,7,5 слогови по стих), Чики ја користи структурата 10,7,6. Во 2003, Рој Чики Арад го објавил романот Аеробик.
Заедно со Шаул Бецер го има напишано сценариото за филмот Големата туна.
Роден е во 1976, во Бир-Шева, град во израелската пустина Негев. Живее и работи во Тел Авив. Го уредува месечниот додаток на Globes, израелски пандан на Financial Times.
Повеќе детали: www.chicky.org


Книги од Рој Чики Арад во издание на Блесок:


thumb

קימו

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на хебрејски.


thumb

Kimo

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на англиски.

Превод од хебрејски: Дори Трупин.
Блесок бр. 35, март-април, 2004
      поезија: Кимо


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+