Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Гил Скот-Херон
Gil Scott-Heron (1949). Се смета за еден од зачетниците на рап музиката во САД; Гил Скот-Херон во раните седумдесетти почнал да ја рецитира својата поезија со едноставна придружба на конги и ударни инструменти. Неговата песна Револуцијата нема да биде на телевизија (The Revolution Will Not Be Televised), иронична и силна критика против тривијализацијата на општествените движења од страна на масовните медиуми во САД, е неговиот најпознат перформанс. Во времето во кое започнал да пишува и да пее, како дел од големото движење за човекови права на американските Црнци, тој бил не само општествен, туку и музички активист, како во својата поетика, така и во смисла на џез музиката.Блесок бр. 36, мај-јуни, 2004
      поезија: Револуцијата нема да биде на телевизија


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+