Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Тихомир Јанчовски
Тихомир Јанчовски, роден 1967 во Скопје; дипломирал Општа и компаративна книжевност на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, 1991 година. Специјализирал во Будимпешта, на катедрата за Средновековни студии на Централно Европскиот Универзитет. Се занимава со поезија, превод, медиевалистика.

Св. Антониј, Табернакул, Скопје, 1998 (превод)
Обични зборови, Табернакул, Скопје, 1999 (поезија)
Историја на светот
, Просветно дело, Скопје, 2001 (превод)
За молитвата
, Табернакул, Скопје, 2001 (превод)
Пештерските цркви во Македонија
, Дигитпроп, Скопје 2001, (сценарио за документарен филм)
Нерези - историја, архитектура, живопис
Табернакул, Скопје, 2001 (CD-монографија)
Два, Кинематика, Скопје, 2002 (поезија)


Книги од Тихомир Јанчовски во издание на Блесок:


thumb

O, ti

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на албански.

Превод од македонски: Арjан Аџи Баланца.


thumb

О, ти

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Неврзан разговор

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Hopelessly Caged

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на англиски.

Превод: Дијана Обрадовиќ.


thumb

Последно време

Поезија од Тихомир Јанчовски на македонски и англиски јазик (2005)

Фотографија на кориците: Ирена Василева
Превод на англиски: Дијана Комленац


Едиција Бореа, книга 08  
Блесок бр. 103-104, декември, 2015
      поезија: Песни

Блесок бр. 37, јули-август, 2004
      поезија: Пер Лашез

Блесок бр. 52, јануари-февруари, 2007
      поезија: Нови песни

Блесок бр. 75, ноември-декември, 2010
      поезија: Љубовта умира и други песни


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+