Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Бране Мозетич
Бране Мозетич е роден 1958 во Љубљана. Завршил Општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет во Љубљана. Досега објавил десет поетски книги, книга кратки раскази (Пасија), роман (Ангели, преведен на хрватски и германски) и роман за рејв-сцената (Изгубена приказна). Составил три антологии и превел бројни француски автори. Застапен е во книжевни ревии во над дваесет земји во светот. Бил активен учесник во граѓанско-општествените движења, а сега работи како уредник во издавачките куќи Алеф и Ламда. Промотор е на словенечката литература во странство (при Центарот за словенечка литература). Во 2002 год. избор од неговата поезија излезе на италијански и на француски јазик. Во 2004 год. неговата поетска книга Пеперутки излезе во САД, а Избрани песни во Шпанија. За поетската книга Баналии (2003) ја доби Јенковата награда за најдобра поетска книга при Друштвото на словенечките писатели.


Книги од Бране Мозетич во издание на Блесок:


thumb

Баналии

Поетска збирка од Бране Мозетич, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Лидија Димковска.

„Јенкова награда“ 2003, Друштво на словенечките писатели  thumb

Parole che bruciano

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на италијански.


thumb

Besede, ki žgejo

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на словенечки.


thumb

Баналии

Поетска збирка од Бране Мозетич (2004)

Превод од словенечки: Лидија Димковска.

Едиција Бореа, книга 04

„Јенкова награда“ 2003, Друштво на словенечките писатели  

Блесок бр. 38, септември-октомври, 2004
      поезија: од Баналии


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+