Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Силард Подмазницки
Силард Подмазницки (1963) живее во Сегедин каде што дипломирал математика и физика. Од 1993 објавил девет книги, а од 1996 живее како професионален писател. Има добиено неколку значајни унгарски книжевни награди. Пишува проза (Леопардот го зема листот со обете раце, роман, 2001), поезија (... хидраулична невеста..., 2000), проза за деца. Во 1999 неговата книга Слики од пештерата на устата (минималистичка проза) беше прогласена за книга на годината во Унгарија. Во 2004 ја објави книгата Вонвременски седмерец, роман во три дела. Пишува фељтони за унгарските списанија и весници. Исто така е и драматург, сценарист, фотограф и цртач. Неговите дела се преведени на англиски, германски, словачки и бугарски.Блесок бр. 40, јануари-февруари, 2005
      проза: Честит роденден


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+