Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ана Ристовиќ
Ана Ристовиќ е родена на 05.04.1972 година во Белград. Дипломирала српска книжевност и јазик со општа книжевност на Филолошкиот факултет во Белград. Ги објавила книгите: Сновидна вода (1994, Бранкова награда), Јаже од песок (1997), Забава за безделните ќерки (1999, Награда Бранко Миљковиќ и Награда на Саемот на книги во Игало), Живот на разгледница (2003), Околу нулата (2006), П.С. (избрани песни, 2009, Награда Милица Стојадиновиќ Србинка)

Нејзините песни се преведувани на бројни јазици и се застапени во повеќе домашни и странски антологии, а некои книги ѝ се преведени на германски So dunkel, so hell (2007), словенечки Življenje na razglednici (2005) и словачки јазик Pred tridsiatkou (2001).

Освен поезија, пишува и есеи и книжевна критика. Преведува од словенечки јазик; досега има објавено 13 преводи на книги од современата словенечка проза и поезија.Блесок бр. 41, март-април, 2005
      поезија: Снег во чевлите

Блесок бр. 77-79, март-август, 2011
      поезија: Лице в лице


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+