Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Томас Шапкот
Томас Шапкот (1935) од неодамна е пензиониран професор на катедрата за Креативно пишување на Универзитетот во Аделаида (Јужна Австралија). Во моментов престојува во Канбера, како добитник на наградата Херолд Вајт од Националната библиотека на Австралија. Автор е на повеќе од 50 книги поезија, проза, критики, итн. Меѓу поновите наслови се издвојуваат романот Борачи на духот (2004) и збирката поезија Гуската на Чехов (2000). Добитник е на бројни награди, меѓу кои и Австралиски Ред (1989) и Патрик Вајт (2000).


Книги од Томас Шапкот во издание на Блесок:


thumb

Собирачи и ловци

Избрани раскази од Томас Шапкот, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Во оваа збирка, напишана со проста и строга проза, економична и стегната во кратки и јасни реченици, расказите се сведени скоро на ниво на вежби по креативно пишување (предметот што Шапкот го предавал).


thumb

Собирачи и ловци

Избрани раскази од Томас Шапкот (2006)

Превод од англиски: Игор Исаковски

Едиција Ернест, книга 02

Во оваа збирка, напишана со проста и строга проза, економична и стегната во кратки и јасни реченици, расказите се сведени скоро на ниво на вежби по креативно пишување (предметот што Шапкот го предавал).
Блесок бр. 42, мај-јуни, 2005
      проза: Бегалец

Блесок бр. 47, март-април, 2006
      проза: Затворање на банката

Блесок бр. 60, мај-јуни, 2008
      проза: Што да се стори во мигот


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+