Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Милош Урбан
Милош Урбан (1967) го сметаат за еден од водечките чешки романсиери во својата генерација. Студирал англиски и норвешки на Чарлсовиот универзитет во Прага, а минал и една година на New College во Оксфорд. Неговото прво значајно дело, Седмикостели („Седумте цркви“), мрачен трилер за Прага, е објавено во 1999. Романот беше прогласен за ремек-дело на современата готска проза, а на Урбан му го донесе епитетот „црниот витез на чешката литература“. Седмикостели е преведен на германски (две изданија), холандски, унгарски и руски.

http://www.milos-urban.czБлесок бр. 44, септември-октомври, 2005
      проза: Хастрман


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+