Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Митја Чандер
Митја Чандер е роден на 9 март 1974 во Марибор. Студирал Компаративна книжевност на Факултетот за уметност при Љубљанскиот универзитет. Во словенечката книжевна арена влегол во почетокот на 1990-тите. Со работа започнал како уредник на студентското списание Трибуна. Помеѓу 1995 и 2000 го уредувал книжевниот додаток на мариборското книжевно списание Дијалози; од 1996 е уредник на издаваштвото Белетрина, кое ги има изменето концептот на книжевно издаваштво во Словенија. Во 2001 ја уредил антологијата на словенечката куса проза напишана од млади словенечки автори, која досега е објавена на англиски, унгарски, романски, хрватски и српски, а во подготовка е за објавување на македонски и германски). Од 1992, Чандер има објавено голем број критички есеи за словенечката и за светската книжевност. За својата работа има добиено две големи награди: Стритар (1998) за најдобар млад критичар и Глазер (2000) од градот Марибор за исклучителни достигнувања во областа на културата. Чандер е исто така вклучен во различни културни активности, а работи како колумнист, драматург и сценарист на документарни филмови.
Записи од ноќта
е негова прва книга есеи собрани помеѓу 2001 и 2003 година, и е наградена со наградата за најдобра дебитантска книга. Чандер веќе ја пишува својата втора книга, посветена на современата словенечка проза.

Митја Чандер бил уредник на Блесок Критика.


Книги од Митја Чандер во издание на Блесок:
Блесок бр. 44, септември-октомври, 2005
      критика: Љубомора

Блесок бр. 46, јануари-февруари, 2006
      есеи: Усогласување со времето

Блесок бр. 50, септември-октомври, 2006
      есеи: Од месија до наплатувач на долгови


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+