Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Ана Стојаноска
Д-р Ана Стојаноска (1977, Прилеп) – театролог. Асистент по предметот македонска драма и театар на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Дипломира на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје (2001). Завршува постдипломски студии по театрологија, магистрира (2003) и докторира (2007) на ФДУ. Од 2002 година работи како истражувач-координатор на Институтот за театрологија при ФДУ.
Објавува студии и есеи во македонската периодика. Пишува и раскази. Учествувала на повеќе научни симпозиуми и работилници од областа на театролошката наука. Приредувач е на книгата Драми од Дејан Дуковски (2002). Еден од авторите и приредувач на делот Факти од монографиите: Илија Милчин (прир. Јелена Лужина, 2003) и Петре Прличко (прир. Јелена Лужина, 2004).Блесок бр. 45, ноември-декември, 2005
      театар, теорија: Интрaкултурална театарска дисперзија

Блесок бр. 57, ноември-декември, 2007
      есеи: Новото лице на театарската музеологија

Блесок бр. 63, ноември-декември, 2008
      критика: Плетејќи се во сплетените нишки


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+