Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Соопштенија за јавноста – тековни

 

претставници на медиуми:
за повеќе информации, бесплатни примероци и интервјуа со авторите, контакирајте нè на info[at]blesok.mk


преземете го логото на Блесок:

Photoshop (.psd) RGB (.rar, 538 KB) | CMYK (.rar, 691 KB)

Tif RGB (.rar, 506 KB) | CMYK (.rar, 669 KB)


Архива
Архива 2015
  Промоција на „Дека да“ од Игор Исаковски [19.09.2015]      
  Промоција на „После природата“ од Михаел Кругер [06.06.2015]      
  БЛЕСОК: промоција на троjазичната поетска книга „Во некои денови / An manchen Тagen / On some days“ од Jурген Ненsа [23.05.2015]      
  БЛЕСОК: промоција на поемата „ПРЕСУДА“ од ЏАБИР ДЕРАЛА [25.03.2015]          
Архива 2014
  БЛЕСОК: промоција на поемата „ПРЕСУДА“ од ЏАБИР ДЕРАЛА [18.12.2014]       
  Промоција на „Пепелашка во хромиран ковчег“ од Звонко Карановиќ [01.12.2014]        
  Шеста серија од поетска едиција ЕваТас [26.11.2014]     
  Промоција на книгата раскази „Мојот маж“ од Румена Бужаровска [19.11.2014]       
  Блесок 98 [17.11.2014]  
  Книгата раскази „Љубовта за време на Детето од Малштет“ од Клеменс Ј. Зец објавенa на македонски [04.11.2014]       
  Промоција „Песни од големата соба“ + „Купидона и други драми“ [19.09.2014]     
  Промоција на „Будење во трето лице еднина“ од Д.А. Лори: 12.09.2014, „Цреша“, Скопје [12.09.2014]       
  „Горе на ридот при помрачување на сонцето“ од Ѓерѓ Конрад – нов роман во едицијата с.р. (современ роман / своерачно) на Блесок [06.09.2014]      
  Романот „Годината на смртта на Рикардо Реиш“ од нобеловецот Жозе Сарамаго објавен на македонски [25.07.2014]       
  Ново од Блесок: Книга поезија од Д.А. Лори, „Будење во трето лице еднина“ [07.07.2014]        
  Ново од Блесок: Книга поезија од Бранко Чегец „Полн месец во Истанбул“ [23.06.2014]       
  Ново од Блесок: Книга поезија од Горана Митровиќ, „Индиго есен“ [18.06.2014]       
  Промоција во Прилеп [11.06.2014]     
  Нова книга од Блесок, промоција во МНТ на 4 јуни (среда), 21:30 [04.06.2014]      
  Избор од поезијата на Игор Исаковски објавен во Турција [20.05.2014]      
  „Бонавија“ од Драган Великиќ oбјавен на македонски [19.05.2014]      
  „Песочен часовник“ од Данило Киш oбјавен на македонски [08.05.2014]      
  16 години Блесок [12.03.2014]     
  Нова печатена и е-книга: Фарук Шехиќ, „Книга за Уна“ [02.03.2014]      
  Секој работен ден во февруари по една нова е-книга од Блесок [03.02.2014]     
Архива 2013
  Игор Исаковски „Светлината ве чека на рецепција“ [01.11.2013]      
  Игор Исаковски „Смртта има коса од морска трева“ [22.10.2013]      
  Гонсало М. Тавареш „Ерусалим“ [07.10.2013]      
  Ричард Гвин „Бојата на песот што бега“ [18.09.2013]      
  Вилхелм Генацино „Светлината гори дупка во денот“ [23.08.2013]      
  Снежана Букал „Првиот снег“ [21.08.2013]      
  Константин Абалуца „Имагинарни случки од букурешките улици“ [24.06.2013]      
  Три нови еКниги [21.05.2013]       
  Луис Дејвис „Мој дел среќа“ [30.04.2013]      
  Литературно читање и разговор со германскиот писател Бенјамин Штајн, промоција на романот „Платно“ [05.04.2013]      
  Мелина Камериќ „Чевли за доделување Оскар“ [26.03.2013]       
  Блесок 88 [12.03.2013]  
  Биљана Србљановиќ „Скакулци и други драми“ [21.01.2013]      
  Адолф Мушг „Доколку е тоа среќа“ [16.01.2013]     
Архива 2012
  Сибила Петлевски „Ни беше толку убаво! (Табу II)“ [17.12.2012]      
  Блесок 86 [27.11.2012]  
  Магдалена Бол „Спиј пред вечерта“ [19.11.2012]     
  Румена Бужаровска „За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот“ [12.11.2012]      
  Претпродажба и Есенски online книжевен саем [26.10.2012]      
  Душан Митана „Патагонија“ [07.10.2012]     
  Горан Самарџиќ „Шумски дух“ [03.10.2012]     
  Михаел Кругер „После природата“ [25.09.2012]     
  Оуен Мартел „Волшебни врски“ [17.09.2012]      
  Саем на книга во Марибор [19.06.2012]     
  Нова едиција „Бушавко“ [07.06.2012]     
  Дамир Милош „Белиот кловн“ [21.05.2012]     
  Фарук Шехиќ „Под притисок“ [17.05.2012]     
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на „Хотел Гранд“ од Ренато Баретиќ [26.04.2012]
      
  Литературно читање и разговор со Лидија Димковска [19.04.2012]      
  Ева Тас 2012 - Мехмед Бегиќ „Знам дека знаеш“, Богомил Ѓузел „Надживување“, Тристан Виндторн „Под виножитото на ноќта“ [22.03.2012]          
  Блесок 82 [19.03.2012]  
  Оливера Николова „Куќичка“ [07.03.2012]      
  Александра Димитрова „Постмодернистичките стапици во драмите на Горан Стефановски“ [05.03.2012]      
  Блесок 80-81 [14.02.2012]  
Архива 2011
  Јовица Ивановски „Со сламка во уста“ [22.12.2011]     
  Ивана Сајко „Рио бар“ [20.12.2011]      
  Бенјамин Штајн „Платно“ [15.12.2011]      
  БЛЕСОК со обновена е-книжарница [06.12.2011]  
  „Под притисок“ - Панорама на современиот босанско-херцеговски расказ. Приредил Драгослав Дедовиќ [11.11.2011]     
  Борис Билетиќ „Имам збор“ [07.11.2011]     
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на „Со сламка во уста“ од Јовица Ивановски [30.10.2011]
      
  Слободан Шнајдер „Хрватски Фауст и други драми“ [27.10.2011]      
  Информација за идни изданија [17.10.2011]       
  ПРОМОЦИЈА: „Шест македонски поети“ во Велика Британија [13.10.2011]       
  Давид Албахари „Гец и Маер“ [16.08.2011]      
  Информација за идни изданија [07.08.2011]    
  Томислав Османли „Граѓански простор“ [27.06.2011]     
  Јуриј Худолин „Разузданост“ [13.06.2011]      
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на „Шест македонски поети“ [29.05.2011]
      
  Миле Стоиќ „Небесен пансион“ [23.05.2011]     
  Игор Исаковски „Љубовна“ [16.05.2011]     
  Алеш Штегер „Понекогаш е јануари среде лето“ [11.05.2011]      
  Мирко Ковач „Град во огледало“ [04.05.2011]      
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на „Апокалипса“ од Џабир Мемеди Дерала [27.04.2011]
      
  Ева Тас 2011 - Јосип Ости „Ненапишана песна“, Катица Ќулавкова „Бришан простор“ и Рони Сомек „Асфалтни змејови“ [20.04.2011]        
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на романот „Сечење шума“ од Томас Бернхард [11.03.2011]
       
  Фадила Нура Хавер „ Кога ќе умрам да се смеам “ [23.02.2011]     
  ПРОМОЦИЈА:
  Промоција на романите „Мојот Антонио Диаволо“ и „Време на лаги (Табу I)“ од Сибила Петлевски, со мултимедиjaлниот перформанс под наслов „Ôд во празно“ на Сибила Петлевски и Давид Газаров [21.02.2011]
        
  Георги Господинов „ Балади и распади“ [15.02.2011]      
  Томас Бернхард „Сечење шума “ [07.02.2011]      
  Филип Давид „Сон за љубовта и смртта“ [24.01.2011]      
  Јосип Ости „На крстот на љубовта“ [10.01.2011]     
Архива 2010
  БЛЕСОК 75 [27.12.2010]  
  Румена Бужаровска „Осмица“ [12.11.2010]      
  Ренато Баретиќ „Хотел Гранд“ [01.11.2010]      
  Word Express третпат во Скопје! [25.10.2010]     
  ПРОМОЦИЈА:
  Охридска промоција на романот на Томислав Османли, „Дваесет и првиот“ [23.10.2010]
   
  Второ издание на романот „Дваесет и првиот“ од Томислав Османли [18.10.2010]     
  ПРОМОЦИЈА: Румена Бужаровска „Осмица“ [02.10.2010]     
  Проект СПИСАНИЕ ВО СПИСАНИЕ: Ромбоид / Словачка книжевна ревија / Влна (Словачка) во Блесок [10.09.2010]  
  ПРОМОЦИЈА И ЧИТАЊЕ:
  35-то издание на Transcript – Europe’s Online review of International Writing е посветено на македонската книжевност [05.09.2010]
     
  ЧИТАЊЕ:
  Јосип Ости и Примож Репар во Скопје! [02.07.2010]
    
  „Наследно право во Република Македонија“, од Љиљана Спировиќ Трпеновска, Дејан Мицковиќ, Ангел Ристов [24.06.2010]     
  Второ издание на романот „Пливање во прашина“ од Игор Исаковски [14.06.2010]      
  Ева Тас 2010 - Алеш Дебељак „Космополис“, Павле Горановиќ „Читање на тишината“, Бранко Чегец „Нуркање на здив“ [10.06.2010]        
  ЧИТАЊЕ: Инго Шулце во Скопје! [03.06.2010]   
  ЧИТАЊЕ: Word Express пак во Скопје [16.04.2010]   
  ДВОЈНА ПРОМОЦИЈА:
  Луција Ступица, „Островот, градот и другите“ и Митја Чандер „Ковертиран потег [02.04.2010]
    
  ПРОМОЦИЈА:
  Звонко Танески, „Чоколада во портфолио“ [30.03.2010]
    
  Звонко Танески, „Чоколада во портфолио“ [16.03.2010]      
  Блесок #70 [16.03.2010]  
  Луција Ступица, „Островот, градот и другите“ [16.03.2010]      
  ПРЕТПРОДАЖБА: Лиција Ступица, „Островот, градот и другите“ [23.02.2010]   
  ПРЕТПРОДАЖБА: Звонко Танески, „Чоколада во портфолио“ [23.02.2010]   
  БЛЕСОК 69 [04.01.2010]  
Архива 2009
  ПРОМОЦИЈА
  „Ноќта е најтемна пред разденување“, книга поезија од Игор Исаковски [23.12.2009]
       
  ПРОМОЦИЈА
  „Дваесет и првиот“, роман од Томислав Османли [07.12.2009]
      
  ПРОМОЦИЈА
  „За што зборуваме: словенечка куса проза, 1990-2004“, ур. Митја Чандер [11.11.2009]
       
  ЧИТАЊЕ на единаесет автори, дел од проектот Word Express [26.10.2009]   
  ПРОМОЦИЈА на новата поетска едиција: ЕваТас [14.10.2009]        
  Хенри Милер, „Раковиот напоредник“ [05.10.2009]      
  Нова поетска едиција: ЕваТас [13.07.2009]        
  Павле Горановиќ, „Доаѓаат ангелите на рамнодушноста“ [06.07.2009]      
  Бојан Иванов, „Мојот занает“ [03.07.2009]      
  Блесок бр. 66 [02.07.2009]  
  Бојан Иванов, „Мојот занает“
  ПРОМОЦИЈА [18.06.2009]
         
  Вилхелм Генацино, „Просечна носталгија“
  ПРОМОЦИЈА [02.06.2009]
         
  Јовица Ивановски, „Ветер и магла“
  ПРОМОЦИЈА [26.05.2009]
       
  Вилхелм Генацино, „Просечна носталгија“ [13.05.2009]      
  Јовица Ивановски, „Ветер и магла“ [11.05.2009]      
  Лидија Димковска, „pH неутрална за животот и смртта“ [27.04.2009]      
  Претпродажба: „Ветер и магла“ од Јовица Ивановски [15.04.2009]  
  Александра Димитрова, „Во аквариумот на Барби“
  ПРОМОЦИЈА [04.04.2009]
    
  Александра Димитрова, „Во аквариумот на Барби“ [30.03.2009]      
  БЛЕСОК бр.64 [09.03.2009]  
  Том Петсинис, „Дванаесеттиот дијалог“ [23.02.2009]      
  Претпродажба на „Во аквариумот на Барби“ од Александра Димитрова [11.02.2009]   
  Дејан Мицковиќ, „Семејството во Европа, XVI-XXI век“ [22.01.2009]     
  Josip Osti, "Na križu ljubavi" [22.01.2009]      
  Kata Kulavkova, „Naked Eye – Burning Fire“ [12.01.2009]      
  Томаж Шаламун, „Глаголи на сонцето“ [12.01.2009]      
Архива 2008
  „За што зборуваме: словенечка куса проза, 1990-2004“, уредил Митја Чандер [05.11.2008]      
  БЛЕСОК бр.61-62 [14.10.2008]  
  Алеш Дебељак „Под површината“ [14.10.2008]      
  Јосип Ости, „Учител на љубовта“ [15.09.2008]      
  Сибила Петлевски, „Ноќен тренинг“ [23.07.2008]      
  Игор Исаковски, „Стажирајќи за светец“ [23.07.2008]      
  БЛЕСОК бр.60 [08.07.2008]  
  Александра Димитрова, „Божица на подивените мачки“
  ПРОМОЦИЈА (11.06.2008, 21 часот, Или-или, Мала станица) [11.06.2008]
    
  Томислав Османли, „Ликови од меѓувреме“
  ПРОМОЦИЈА (03.06.2008, 21 часот, Или-или, Мала станица) [03.06.2008]
    
  Александра Димитрова, „Божица на подивените мачки“ [20.05.2008]      
  Стево Симски, „Недеремено око“ [18.05.2008]      
  Ристо Лазаров, „Среде“ [16.05.2008]      
  БЛЕСОК бр.59 [14.05.2008]  
  Томислав Османли, „Ликови од меѓувреме“ [13.05.2008]      
  БЛЕСОК 58 [03.03.2008]  


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+