Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

литература, поезија


 Блесок бр. 99 ноември-декември, 2014
  Владислав Христов: Преобразба
  Дамир Шодан: Спроти куќата на Спиноза
  Ефе Дујан: Гледајќи те
  Јоргос Кулијарас: Кабаре
 Блесок бр. 98 септември-октомври, 2014
  Марко Томаш: Кога ќе се вратам од војна
  Ѓоко Здравески: Слобода
 Блесок бр. 97 јули-август, 2014
  Иља Камински: Танцувајќи во Одеса
  Звонко Карановиќ: Пепелашка во хромиран ковчег
 Блесок бр. 96 мај-јуни, 2014
  Горана Митровиќ: Индиго есен
  Д.А. Лори: Будење во трето лице еднина
 Блесок бр. 95 март-април, 2014
  Јурген Ненѕа: Во некои денови
  Илина Јакимовска: Градот убав
 Блесок бр. 94 јануари-февруари, 2014
  Јосип Ости: На ничија земја
  Бранко Чегец: Полн месец во Истанбул
 Блесок бр. 93 ноември-декември, 2013
  Дејан Матиќ: И други лековити прошетки
  Иван Христов: Езерата во Висконсин
 Блесок бр. 92 септември-октомври, 2013
  Родан Ал Галиди: Волшебното јајце на Родан ал Галиди
  Зоран Бејковски: Смртта на сијамскиот близнак
 Блесок бр. 91 јули-август, 2013
  Марија Донева: Златни ангели
  Румен Леонидов: Колку ужасно задоволство
 Блесок бр. 90 мај-јуни, 2013
  Милан Добричиќ: Планетата на роботите
  Вероника Динтињана: Дрво полно пребран дожд
 Блесок бр. 89 март-април, 2013
  Ристо Лазаров: Дневната светлина на историјата
  Соња Манојловиќ: Па, што, ако невешто живеам
 Блесок бр. 88 јануари-февруари, 2013
  Ерик Линднер: Трамонтана
  Михаел Кругер: После дождот
  Рајнер Марија Рилке: Песни
 Блесок бр. 87 ноември-декември, 2012
  Иман Мерсал: Зошто ли дојде?
  Бенгт Берг: Наједноставното
 Блесок бр. 86 септември-октомври, 2012
  Мирча Картареску: Мотоцикл паркиран под ѕвездите
  Нурит Зархи: Не се мешам во животите на моите соседи
 Блесок бр. 85 јули-август, 2012
  Иван Џепароски: Премногу и премалку
  Јосип Ости: Јас го сакам животот, а смртта ме сака мене
 Блесок бр. 84 мај-јуни, 2012
  Азита Гареман: Овде неделата се губи
  Рикардо Доменек: Нема слободни места
 Блесок бр. 83 март-април, 2012
  Жоао Луис Барето Гуимареш: Вовед во нихилизам
  Светлана Христова-Јоциќ: Молитвена
 Блесок бр. 82 јануари-февруари, 2012
  Хал Сировиц: Уа за возрасните
  Богомил Ѓузел: Надживување
 Блесок бр. 80-81 септември-декември, 2011
  Миле Стоиќ: Небесен пансион
  Борис Домагој Билетиќ: Имам збор
 Блесок бр. 77-79 март-август, 2011
  Ана Ристовиќ: Лице в лице
  Јосип Ости: Ненапишана песна
 Блесок бр. 76 јануари-февруари, 2011
  Катица Ќулавкова: Бришан простор
  Рони Сомек: Асфалтни змејови
 Блесок бр. 75 ноември-декември, 2010
  Иван Херцег: Патот кон тебе
  Тихомир Јанчовски: Љубовта умира и други песни
  Мехмед Бегиќ: Знам дека знаеш
 Блесок бр. 74 септември-октомври, 2010
  Јан Ондруш: Бунар
  Вера Прокешова: Нежност
  Иван Купец: Ноќ во Аушвиц
 Блесок бр. 71-73 март-август, 2010
  Бранко Чегец: Нуркање на здив
  Павле Горановиќ: Читање на тишината
  Алеш Дебељак: Космополис
 Блесок бр. 70 јануари-февруари, 2010
  Ури Холандер: Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив
  Раман Мундаир: Минатата ноќ поет ми го спаси животот
  Ефе Дујан: Она што недостасува
 Блесок бр. 69 ноември-декември, 2009
  Игор Исаковски: Ноќта е најтемна пред разденување
  Јосип Ости: Ноќва снегот мириса на тебе
 Блесок бр. 67-68 јули-октомври, 2009
  Јовица Ивановски: Деновиве ако не и утре
  Сибила Петлевски: Споени лица
 Блесок бр. 66 мај-јуни, 2009
  Дамир Шодан: Поправање на кармата
  Делимир Решицки: Добова
  Марко Погачар: Насилно прекината песна
 Блесок бр. 65 март-април, 2009
  Хенк ван Керквијк: Пофалба на невиноста
  Тристан Виндторн: Гримасите на јазикот
 Блесок бр. 64 јануари-февруари, 2009
  Луција Ступица: Избор на клучот
  Јосип Ости: Пат до гробиштата
 Блесок бр. 63 ноември-декември, 2008
  Бранко Чегец: Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24
  Александра Димитрова: Божица на подивените мачки
 Блесок бр. 61-62 јули-октомври, 2008
  Боривој Буква: Јас и ветрот
  Тоне Шкрјанец: Мирно
 Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
  Рони Сомек: Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306
  Анте Поповски: Потпрен на својата сенка
 Блесок бр. 59 март-април, 2008
  Вера Чејковска: од „Рабови“
  Катица Ќулавкова: Предвремено будење
 Блесок бр. 58 јануари-февруари, 2008
  Борче Панов: Игра со сенки
  А. Б. Џексон: Избор песни од „Огнени станици“
  Звонко Маковиќ: Во песните тоа секогаш изгледа поинаку
 Блесок бр. 57 ноември-декември, 2007
  Фиона Сампсон: Нурнување
  Јирки Киискинен: Од „Додека живеам“
 Блесок бр. 56 септември-октомври, 2007
  Станислава Хробакова Репар: Вернисаж и други песни
  Есад Бабачиќ: Диван
  Виолета Танчева - Златева: Без надреализам
 Блесок бр. 55 јули-август, 2007
  Алеш Мустар: од „Суд(бин)ско толкување“
  Тарек Елтаеб: Чекорење во сенка
 Блесок бр. 54 мај-јуни, 2007
  Џек Галмиц: од „За врабец“
  Ева Зоненберг: Патот на срцето
  Никола Маџиров: од „Преместен камен“
  Махмуд Дарвиш: Би биле среќни да ме видат мртов
  Јосип Ости: од „Ден и ноќ на секојдневието“
 Блесок бр. 53 март-април, 2007
  Уша Акела: Пишувај песна како да налеваш чај
  Елизабет Бишоп: Несоница
  Мета Кушар: од „Љубљана“, 2004
 Блесок бр. 52 јануари-февруари, 2007
  Зоран Богнар: Ехо на нивните мисли
  Предраг Луциќ: Çok seni severam и други тешко објасниви песни
  Тихомир Јанчовски: Нови песни
 Блесок бр. 51 ноември-декември, 2006
  Јуре Новак: Порано
  Примож Репар: Реквием за девојчето
  Исток Осојник: од „Господин Денес“
  Милан Деклева: Муши, муши
 Блесок бр. 50 септември-октомври, 2006
  Оља Савичевиќ-Иванчевиќ: Саемски ден
  Ханс ван де Ваарсенбург: Непостоечките простори
  Јосип Ости: Куќа од јазик
  Петре М. Андреевски: Три песни
 Блесок бр. 49 јули-август, 2006
  Воислав Карановиќ: Елегија за багремот под прозорецот
  Петар Т. Бошковски: Две песни
  Јасухиро Јоцумото: Десниот бок на мојата жена
 Блесок бр. 48 мај-јуни, 2006
  Пат Боран: Телефонска секретарка
  Волја Гапеева: Задолжителна среќа
  Ашер Рајх: Книгата
 Блесок бр. 47 март-април, 2006
  Елизабета Дракуловска: Од светлината
  Јовица Ивановски: Дали си за еден лифтинг
  Фиона Сампсон: Велосипедска музика
 Блесок бр. 46 јануари-февруари, 2006
  Ана Агилар-Амат: Избрани песни од „Музика и скорбут“
  Бранко Чегец: 20th Century Fox
  Џек Галмиц: Камен гулаб
 Блесок бр. 45 ноември-декември, 2005
  Магдалена Хорват: Ова е таа, твојата
  Денис Левертов: Зборувајќи со тагата
  Слаѓан Липовец: Емили Дикинсон во мојот град
 Блесок бр. 44 септември-октомври, 2005
  Бобан Богатиновски: Виртуелен парк
  М.Т.Ц. Кронин: Смешниот облик на копнежот
 Блесок бр. 43 јули-август, 2005
  Амир Ор: Јазикот вели
  Тим Филипс: По војна
 Блесок бр. 42 мај-јуни, 2005
  Роберт Адамсон: Писмо до Роберт Крили
  Луис Бенитез: Постојано менливо
  Елизабета Баковска: Состојби на духот и телото по триесеттата
  Роберт Крили: Збогум
 Блесок бр. 41 март-април, 2005
  Звонко Танески: Папараци
  Ана Ристовиќ: Снег во чевлите
  В.С. Мервин: Моите пријатели
 Блесок бр. 40 јануари-февруари, 2005
  Крег Чури: Широко дигитално речиси небо
  Вилијам Стафорд: Како се случија овие зборови
 Блесок бр. 39 ноември-декември, 2004
  Елизабета Баковска: Како те љубев
  Јехуда Амихај: Совет за добра љубов
 Блесок бр. 38 септември-октомври, 2004
  Чеслав Милош: Толку малку
  Бране Мозетич: од Баналии
 Блесок бр. 37 јули-август, 2004
  Павле Горановиќ: Како мирисаат книгите
  Тихомир Јанчовски: Пер Лашез
 Блесок бр. 36 мај-јуни, 2004
  Бобан Богатиновски: Сонот на делфинот
  Гил Скот-Херон: Револуцијата нема да биде на телевизија
  Махмуд Дарвиш: Песни
 Блесок бр. 35 март-април, 2004
  Јосип Ости: Песни
  Рој Чики Арад: Кимо
  Љупчо Димитровски: Генерика
 Блесок бр. 34 септември-октомври, 2003
  Асмир Кујовиќ: Дневник
  Муниам Алфакер: Записи
 Блесок бр. 33 јули-август, 2003
  Аленка Зорман: Внатрешна слобода
  Линдита Ахмети: Пластење на жолтилото
  Мајкл Фарел: Чие задоволство
 Блесок бр. 32 мај-јуни, 2003
  Георги Рупчев: Смена на ноќната стража
  Луис Глук: Утринска служба
 Блесок бр. 31 март-април, 2003
  Џим МекГара: Автопортрет на изгрејсонце
  Жил Фабре: Хаику
  Мелиса Фондаковски: Авионите со кои летам не се уриваат
 Блесок бр. 30 јануари-февруари, 2003
  Фарај Бу ал-Иша: Спиј
  Саргон Булус: Лицето
  Даниел Банулеску: Ќе се збрчкаш, егзотично овошје ќе станеш
 Блесок бр. 29 ноември-декември, 2002
  Јовица Ивановски: Почнете без мене
  Георги Господинов: Некаков крај
  Примож Чучник: Мирис на чај
 Блесок бр. 28 септември-октомври, 2002
  Ханјонг Џеонг: Приказни за Нана
  Јоан Флора: Медеја и нејзините воени справи
  Дејвид Холер: Понекогаш
 Блесок бр. 27 јули-август, 2002
  Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон): Избрани песни
  Вислава Шимборска: Можности
  Хода Аблан: Испловување
 Блесок бр. 26 мај-јуни, 2002
  Вади Садех: Животот таму
  Атанас Вангелов: Прелепа Церков
 Блесок бр. 25 март-април, 2002
  Вера Чејковска: Глоба
  Весна Ацевска: Подготовки за претстава
 Блесок бр. 24 јануари-февруари, 2002
  Јон Милош: Век на среќата
  Ханс ван де Ваарсенбург: од „Избрани песни (1980-2000)“
 Блесок бр. 23 октомври-ноември, 2001
  Јордан Даниловски: Мртвиот поет и младата дама
  Србо Ивановски: Враќање на поразениот
 Блесок бр. 22 август-септември, 2001
  Шарон Хас: Проѕирност
  Блаже Конески: Небеска река
  Анте Поповски: Мојата сина птица
 Блесок бр. 21 јуни-јули, 2001
  Маја Апостолоска: Требаше да се заклучи
  Маријан Драгич: Снајперистот
  Ивица Антески: Зеницата ми се шири…
 Блесок бр. 20 април-мај, 2001
  Гане Тодоровски: Молитва
  Наташа Бунтеска: Интимни подароци
  Георги Константинов: Дом
 Блесок бр. 19 февруари-март, 2001
  Хеберт Абиморад: Фрагмент
  Емил Калешковски: Битие
 Блесок бр. 18 јануари, 2001
  Силвија Плат: Лазаринка
  Ерик Менквелд: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“
  Јанис Елсбергз: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“
 Блесок бр. 17 октомври-ноември, 2000
  Катерина Пирпоинт: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“
  Барт ФМ Дроог: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“
  Иштван Вереш: Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“
 Блесок бр. 16 август-септември, 2000
  Гордана Михаилова-Бошнакоска: Предмети
  Леонард Коен: Доста љубеше
 Блесок бр. 15 јуни-јули, 2000
  Аполон Гилевски: Коњаник
  Ристо Лазаров: Силјан Штркот уште еднаш ја облетува Македонија
 Блесок бр. 14 април-мај, 2000
  Примож Репар: Избраните
  Амир Ор: Гледам низ очите на мајмунот
  Матеја Матевски: Делфи
 Блесок бр. 13 февруари-март, 2000
  П.Х. Лиота: Враќање на изгонетиот
  Рони Сомек: Сведочење на убавината
  Теута Арифи: Песна над песните
 Блесок бр. 12 јануари, 2000
  Ариф Кудаири: Сме се сретнале ли порано
  Лидија Димковска: Книга Битие
  Јанко Нинов: Смртта на планината
 Блесок бр. 119 мај-јуни, 2018
  Срѓан Секулиќ: Поезија
  Тихомир Јанчовски: Поезија
 Блесок бр. 118 март-април, 2018
  Ингрид Јонкер: Одбрани песни
  Нева Лукиќ: Поезија
 Блесок бр. 117 декември, 2017
  Алеш Мустар: Поезија
 Блесок бр. 116 октомври-ноември, 2017
  Рут Софија Падел: ПЕСНИ ОД РУТ ПАДЕЛ
 Блесок бр. 114-115 јули-август, 2017
  Митко Апостолов: Поезија
 Блесок бр. 113 мај-јуни, 2017
  Џон Китс: Поезија
 Блесок бр. 112 март-април, 2017
  Јосип Коцев: Поезија
  Марко Томаш: Избрани песни
 Блесок бр. 111 јануари, 2017
  Ѓоко Здравески: Поезија
 Блесок бр. 110 октомври-ноември, 2016
  Крис Сонг: Поезија
  Рон Курџи: Поеми
 Блесок бр. 108-109 јули-август, 2016
  Бојан Марјановиќ: Политика, порнографија, поезија
 Блесок бр. 107 мај 2016
  Паула Бозалонго: Поезија
  Горан Чолакхоџиќ: Поезија
 Блесок бр. 106 март-април, 2016
  Дијала Хасанбеговиќ: Поезија
  Алеш Дебељак: Поезија
 Блесок бр. 105 јануари, 2016
  Николина Андова Шопова: Поезија
 Блесок бр. 103-104 декември, 2015
  Ален Бешиќ: Поезија
  Славчо Ковилоски: Песни
  Тихомир Јанчовски: Песни
 Блесок бр. 101-102 ноември-декември, 2015
  Ахмед Буриќ: Поезија
  Дениса Дуран: Сѐ уште сум млада
  Исток Улчар: Поезија
 Блесок бр. 10-11 август-ноември, 1999
  Клод Фримен: Северна
  Катица Ќулавкова: Левијатан: Бел кит
 Блесок бр. 100 септември, 2015
  Бранко Чегец: Подгорица, пролог
  Гокченур Ч.: Две ѕвездени песни за Игор
  Горана Митровиќ: Градот е празен
  Јовица Ивановски: Не ти го најдов гробот
  Рони Сомек: Ди-џеј блуз и засолниште за злоставувани жени
  Џабир Дерала: НЕКА ЅВОНИ ТВОЈОТ ЖИВОТ И КОГА ГО НЕМА
  Игор Исаковски: од збирката поезија "Дека дa"
 Блесок бр. 09 јуни-јули, 1999
  Никола Маџиров: Дојдов од друг свет
  Петар Т. Бошковски: Вториот источен грев
 Блесок бр. 08 април-мај, 1999
  Славе Ѓорѓо Димоски : Темен коњ лежи над планината
  Зоран Анчевски: Балкан
 Блесок бр. 07 февруари-март,1999
  Санде Стојчевски: Гламја
  Бранко Цветкоски: Источна ноќ дрочи
 Блесок бр. 06 јануари, 1999
  Игор Исаковски: Парчиња
  Влада Урошевиќ: Лоши соништа
 Блесок бр. 05 октомври-ноември, 1998
  Братислав Ташковски: Бикови во мојот крвоток
  Радован Павловски: избор од „Стражи“
 Блесок бр. 04 август-септември, 1998
  Александар Прокопиев: Мачки
  Сузана В. Спасовска: Мојата Ева
  Петре М. Андреевски: Тркалезни форми
 Блесок бр. 03 јуни-јули, 1998
  Лилјана Дирјан: Пурпур
  Јован Котески: Смртта на воинот
 Блесок бр. 02 април-мај, 1998
  Ефтим Клетников: Оргија
  Душко Наневски: Охридска поема
  Лидија В. Кекеновска: Дозволете ми да плукнам
 Блесок бр. 01 март, 1998
  Октај Ахмед: 3 песни
  Богомил Ѓузел: Жртвен јарец
  Михаил Ренџов: Песната и пеперугата
 50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+