Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

литература, проза


 Блесок бр. 99 ноември-декември, 2014
  Фросина Стојковска: Нивните разговори
 Блесок бр. 98 септември-октомври, 2014
  Марк Твен: Авантурите на Хаклбери Фин
  Марк Твен: Приказната за доброто момченце
 Блесок бр. 97 јули-август, 2014
  Амброуз Бирс: Чикамауга
  Амброуз Бирс: Подбивната птица
 Блесок бр. 96 мај-јуни, 2014
  Срѓан Јаниќијевиќ: Шехерезада
  Џек Лондон: Следбениците на Мида
 Блесок бр. 95 март-април, 2014
  Мирослав Миќановиќ: Огледало
  Румена Бужаровска: Задгробниот живот на Васка Пупинова
 Блесок бр. 94 јануари-февруари, 2014
  Фарук Шехиќ: Книга за Уна
  Дебора Кеј Дејвис: Бебето-радио
 Блесок бр. 93 ноември-декември, 2013
  Лоренс Стерн: Тристрам Шенди
 Блесок бр. 92 септември-октомври, 2013
  Драгана Кршенковиќ Брковиќ: Врелина
  Калина Малеска: Солзите на вулканот
 Блесок бр. 91 јули-август, 2013
  Ричард Гвин: Бојата на песот што бега
  Давид Албахари: Мали раскази
 Блесок бр. 90 мај-јуни, 2013
  Луис Дејвис: Моj дел среќа
  Едуард Прангер: Патот на свилата
 Блесок бр. 89 март-април, 2013
  Блаже Миневски: Татко
  Мелина Камериќ: Чевли за доделување Оскар
 Блесок бр. 88 јануари-февруари, 2013
  Горјан Милошевски: Не гледам ништо лошо
  Давид Албахари: Гец и Маер
 Блесок бр. 87 ноември-декември, 2012
  Беким Сејрановиќ: Поубав крај
  Димитар Динев: Два куси раскази
 Блесок бр. 86 септември-октомври, 2012
  Д. Х. Лоренс: Првата Леди Четерли
  Мирана Ликар Бајжељ: Светлоста во август
 Блесок бр. 85 јули-август, 2012
  Драги Михајловски: Стариот што барал зефирна душа и што можеби ќе ја најде
  Христина Панџаридис: Сто мајки и сто татковци
 Блесок бр. 84 мај-јуни, 2012
  Ф. Скот Фицџералд: Бернис ја крати косата
 Блесок бр. 83 март-април, 2012
  Бариш Мустџаплолу: Страшливецот и Ѕверот
  Фарук Шехиќ: Под притисок
 Блесок бр. 82 јануари-февруари, 2012
  Сибила Петлевски: Станицата Пјерфит
  Херман Мелвил: Моби Дик
 Блесок бр. 80-81 септември-декември, 2011
  Оуен Мартел: Мрежа
 Блесок бр. 77-79 март-август, 2011
  Ацо Гогов: Брачен пар
  Сибила Петлевски: Време на лаги (Табу I)
 Блесок бр. 76 јануари-февруари, 2011
  Славица Гаџова: Звуци
  Елизабета Баковска: Празнина
 Блесок бр. 75 ноември-декември, 2010
  Томислав Османли: Дваесет и првиот
 Блесок бр. 74 септември-октомври, 2010
  Иван Коленич: Кажи му збогум на поетскиот пев
  Вилијам Климачек: Плоштадот на Космонаутите • Генерација Ю
  Јана Бењова: Планот за испраќање
 Блесок бр. 71-73 март-август, 2010
  Игор Исаковски: Пливање во прашина
 Блесок бр. 70 јануари-февруари, 2010
  Мирт Комел: Допирот на пијанистот
  Мима Симиќ: Момчињата никогаш не плачат
 Блесок бр. 69 ноември-декември, 2009
  Славица Гаџова: Ѕвезди
  Берислав Благоевиќ: Четири раскази
  Румена Бужаровска: Прибор за гости
 Блесок бр. 67-68 јули-октомври, 2009
  Блаже Миневски: Слово горко, слово жалосно
 Блесок бр. 66 мај-јуни, 2009
  Сенко Каруза: Бушбушкалај
  Слаѓан Липовец: Далечински управувач
 Блесок бр. 65 март-април, 2009
  Ренато Баретиќ: Осмиот повереник
  Игор Исаковски: Топло тивко место
 Блесок бр. 64 јануари-февруари, 2009
  Славица Гаџова: Нане
  Самрат Упадјај: За време на празникот
 Блесок бр. 63 ноември-декември, 2008
  Игор Исаковски: Хаикот на танчарката
  Александар Лазов: Будење
 Блесок бр. 61-62 јули-октомври, 2008
  Хенри Милер: Раковиот напоредник
  Магдалена Бол: Спиј пред вечерта
 Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
  Томас Шапкот: Што да се стори во мигот
  Стево Симски: Синот
 Блесок бр. 59 март-април, 2008
  Венко Андоновски: Вештица
 Блесок бр. 58 јануари-февруари, 2008
  Михaл О’Конили: Татко
  Алан Титли: Бајки (извадоци)
 Блесок бр. 57 ноември-декември, 2007
  Том Петсинис: Првиот дијалог
 Блесок бр. 56 септември-октомври, 2007
  Питер Акројд: од „Последниот тестамент на Оскар Валјд“
  Ирена Јорданова: Бони и Клајд
 Блесок бр. 55 јули-август, 2007
  Умберто Еко: Сртот
 Блесок бр. 54 мај-јуни, 2007
  Рејмонд Карвер: Катедрала
 Блесок бр. 53 март-април, 2007
  Сибила Петлевски: Ноќен тренинг
  Габриела Стојаноска-Станоеска: Банана
 Блесок бр. 52 јануари-февруари, 2007
  Том Петсинис: Францускиот математичар
  Зоран Илиќ: Фотографија
 Блесок бр. 51 ноември-декември, 2006
  Андреј Е. Скубиц: Извадок од романот „Горчлив мед“
 Блесок бр. 50 септември-октомври, 2006
  Душан Чатер: Стариот е пак пијан
  Тарек Елтаеб: Куќата на палмите
 Блесок бр. 49 јули-август, 2006
  Едуард Прангер: Бус
  Румена Бужаровска: Лулашки
  Џејмс Реј Мусгрејв: Кога брат ми беше ТВ канал
 Блесок бр. 48 мај-јуни, 2006
  Ј.М.А. Биешовел: Мопед на море
  Ф.Л. Бастет: Феликс
 Блесок бр. 47 март-април, 2006
  Томас Шапкот: Затворање на банката
 Блесок бр. 46 јануари-февруари, 2006
  Џон Фанте: Патот за Лос Ангелес
  Миљенко Јерговиќ: Ореови дворци
 Блесок бр. 45 ноември-декември, 2005
  Фред Џонстон: Трасирање на Бога
  Боб Јирка: Долг пат
 Блесок бр. 44 септември-октомври, 2005
  Милош Урбан: Хастрман
  Зоран Зафировски: Stella Maris
  Зоран Зафировски: Животот е сон
 Блесок бр. 43 јули-август, 2005
  Мухамед Насрула Кан: Шептејќи крај Мртвото Море
  Игор Братож: Café do Brasil
 Блесок бр. 42 мај-јуни, 2005
  Андреа Писац: Враќање во Балатонсентѓерѓ
  Томас Шапкот: Бегалец
 Блесок бр. 41 март-април, 2005
  Трајан Петровски: Љубовта на Наумчета Тренески
  Ерика Џонсон Дебељак: Црна вдовица
 Блесок бр. 40 јануари-февруари, 2005
  Силард Подмазницки: Честит роденден
  Рејмонд Карвер: Воз
 Блесок бр. 39 ноември-декември, 2004
  Трајче Крстески: Епизодист
  Слободан Мицковиќ: Александар и смртта
 Блесок бр. 38 септември-октомври, 2004
  Даи Сижи: Балзак и малата кинеска шивачка
  Блаже Миневски: Орелот и Агнија
 Блесок бр. 37 јули-август, 2004
  Блаже Конески: Таблица перваја
  Гоце Смилевски: Разговор со Спиноза
 Блесок бр. 36 мај-јуни, 2004
  Васе Манчев: Патишта
  Зоран Ковачевски: Враќање
 Блесок бр. 35 март-април, 2004
  Србо Ивановски: Сите свршувачки на тетка Љуба
  Соња Манџук: Куси раскази
 Блесок бр. 34 септември-октомври, 2003
  Срѓан Папиќ: Разбирањето на судијата Одекновски
  Игор Исаковски: Песочен часовник
 Блесок бр. 33 јули-август, 2003
  Митко Маџунков: Циркус
  Славко Јаневски: Архивски мозаик
 Блесок бр. 32 мај-јуни, 2003
  Петар Костов: Победата на ханот
  Ричард Гофрeн: Сè што ти треба
 Блесок бр. 31 март-април, 2003
  Елизабета Баковска: Лош збор
  Михајло Пантиќ: Се завртев накај ѕидот и продолжив да спијам
 Блесок бр. 30 јануари-февруари, 2003
  Александар Прокопиев: Ethica Anthropofagon
  Луан Старова: Времето на козите
 Блесок бр. 29 ноември-декември, 2002
  Оливера Ќорвезироска: Три соби за двајца
  Игор Мароевиќ: Пераст
  Александра Илиевска: Службено патување
 Блесок бр. 28 септември-октомври, 2002
  Роберт Млинарец: Кога би слетал во Њу Јорк...
  Давид Албахари: Мојот маж
 Блесок бр. 27 јули-август, 2002
  Димитар Солев: Ни ден без ред
 Блесок бр. 26 мај-јуни, 2002
  К. Н. Ижмољлцев: Либроманија
  Јадранка Владова: Исто
  Владимир Шопов: Сон
 Блесок бр. 25 март-април, 2002
  Ферид Мухиќ: Австриски глави
 Блесок бр. 24 јануари-февруари, 2002
  Василе Андру: Небесни птици (извадок)
 Блесок бр. 23 октомври-ноември, 2001
  Теута Арифи: In Medias Res
  Ким Мехмети: Затвореник
  Живко Чинго: Смртта на градинарот
 Блесок бр. 22 август-септември, 2001
  Мурат Исаку: Куциот историчар
  Гоце Смилевски: Близначки
 Блесок бр. 21 јуни-јули, 2001
  Лилјана Јокиќ Каспар: Ќелави кучиња
  Андреа Писац: Филмски стереотип
 Блесок бр. 20 април-мај, 2001
  Жељко Иванковиќ: Кој ја запали темнината?
  Фахри Каја: Не ја гасни ламбата
 Блесок бр. 19 февруари-март, 2001
  Коле Чашуле: Земјаци
  Снежана Букал: Омега, како некогаш ветрот во тополите
 Блесок бр. 18 јануари, 2001
  Питер Зилахи: Последната прозорска жирафа
  Бранко Пендовски: Зимско сонце
 Блесок бр. 17 октомври-ноември, 2000
  Влада Урошевиќ: Многу куси раскази
  Роберто Карвели: Многу куси раскази
 Блесок бр. 16 август-септември, 2000
  Трајче Крстески: Тепање див зајак
  Митко Маџунков: Куќата на лудаците
 Блесок бр. 15 јуни-јули, 2000
  Силвија Ворнер: Феникс
  Славко Јаневски: Давеник
 Блесок бр. 14 април-мај, 2000
  Петре М. Андреевски: Аванос
  Слободан Мицковиќ: Г-дин Дика реши да се убие
 Блесок бр. 13 февруари-март, 2000
  Оливера Ќорвезироска: Бил ли Личеноски во Париз?
  Стево Симски: Џенет капиџик
 Блесок бр. 12 јануари, 2000
  Ричард Гофрeн: Туристички водич
  Крсте Чачански: Луѓе од слама
 Блесок бр. 118 март-април, 2018
  Снежана Букал: ДВЕ АВАНТУРИСТИЧКИ ПРИКАЗНИ ЗА ВРАЌАЊЕТО НА УКРАДЕНИТЕ ДЕЦА
 Блесок бр. 117 декември, 2017
  Сонет Мондал: Поетите кои украдоа кајче во Струга
 Блесок бр. 116 октомври-ноември, 2017
  Огнен Чемерски: ГНЕЗДО
 Блесок бр. 114-115 јули-август, 2017
  Владимир Мартиновски: Припек
 Блесок бр. 113 мај-јуни, 2017
  Иван Антиќ: ИСТИСНУВАЊЕ
 Блесок бр. 112 март-април, 2017
  Звездан Георгиевски: КУКЛАТА ОД ГЛУТЕНБЕРГ
 Блесок бр. 111 јануари, 2017
  Румена Бужаровска: Супа
  Елизабета Баковска: Звуците на умирањето
 Блесок бр. 110 октомври-ноември, 2016
  Марко Дејановиќ: За сештојадците и човекојадците
  Зоран Пилиќ: ВОЛКОЈАРЕЦ
 Блесок бр. 108-109 јули-август, 2016
  Јулијана Величковска: Годишни времиња
  Лејла Каламуиќ: ВИКАЈТЕ МЕ ЕСТЕБАН
 Блесок бр. 107 мај 2016
  Мирана Ликар Бајжељ: Утро на последниот ден
  Петар Андоновски: Телото во кое треба да се живее
 Блесок бр. 106 март-април, 2016
  Марио Стојаноски: ПРЕПОРАЧАНО ПИСМО
  Бора Ќосиќ: Улогата на моето семејство во светската револуција
 Блесок бр. 105 јануари, 2016
  Верче Карафилоска: Коси од розoва волница
  Оливера Ќорвезироска: Смртта на готвачот
 Блесок бр. 103-104 декември, 2015
  Клеменс Ј. Зец: Панорама
  Бенјамин Штајн: Replay
  Владо Малески: Она што беше небо
 Блесок бр. 101-102 ноември-декември, 2015
  Игор Станојоски: ГАРГАРА
  Александар Прокопиев: МАРА ЈОСИФОВСКА 3
  Корана Сердаревиќ: Ѓавол знае
 Блесок бр. 10-11 август-ноември, 1999
  Марина Филатова: Да бев маж
  Игор Исаковски: Смртта на лисицата
 Блесок бр. 100 септември, 2015
  Игор Исаковски: Пливање
  Игор Исаковски: ТЕРАСАТА БЕШЕ ДОЛГА КОЛКУ И СОБАТА
 Блесок бр. 09 јуни-јули, 1999
  Димитар Солев: Промена на системот
  Ермис Лафазановски: Кога во Скопје ги беа измислиле чадорите
 Блесок бр. 08 април-мај, 1999
  Богомил Ѓузел: Машина за пишување
  Блаже Миневски: Балкан за деца
 Блесок бр. 07 февруари-март,1999
  Димитар Башевски: Девојката од Малеш
  Петар Волнаровски: Прашина
 Блесок бр. 06 јануари, 1999
  Драги Михајловски: Миз Амбрела
  Константи Геберт: Телефонирај-му-на-Евреин
 Блесок бр. 05 октомври-ноември, 1998
  Бекеш Теил: Тетоважа
  Горан М. Петров: Само еднаш се умира
 Блесок бр. 04 август-септември, 1998
  Габор Т. Санто: Закоп
  Димитрие Дурацовски: Хемиска свадба
 Блесок бр. 03 јуни-јули, 1998
  Петар Волнаровски: Мојата сламка
  Венко Андоновски: Опитот на Наум Манивилов
 Блесок бр. 02 април-мај, 1998
  Томислав Османли: Облаци
  Соња Манџук: Утрото во кое јаваа на коњ...
 Блесок бр. 01 март, 1998
  Александар Прокопиев: Три тетки
  Игор Исаковски: Чекајќи писмо од девојката што ја сакам
 50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+