Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

звук, осврти


 Блесок бр. 99 ноември-декември, 2014
  Меша Бегиќ: Бил Калахан
 Блесок бр. 98 септември-октомври, 2014
  Мехмед Бегиќ: Моите средби со Ник Кејв: Од Чапљина, преку Барселона до загрепски бар
 Блесок бр. 97 јули-август, 2014
  Мехмед Бегиќ: Песните на загубените Канаѓани: А ти биди фаца, па не заплачи
 Блесок бр. 96 мај-јуни, 2014
  Тони Димков: Благородниот Астатке и фуриозните „Фолтин“
 Блесок бр. 95 март-април, 2014
  Мехмед Бегиќ: Последна станица, Тусон: Срцето е градина од кактуси
 Блесок бр. 92 септември-октомври, 2013
  Тина Иванова: „Скопски џез фестивал“ – почва полна со ретки плодови
 Блесок бр. 91 јули-август, 2013
  Тина Иванова: „Седум приказни“ за седум расположенија
 Блесок бр. 90 мај-јуни, 2013
  Тина Иванова: Епско патување со „Оф-фест“
 Блесок бр. 89 март-април, 2013
  Тина Иванова: Почнав со „Битлси“ и морав да го продолжам патот на музиката
 Блесок бр. 88 јануари-февруари, 2013
  Тони Димков: Посветеноста нè тера да се надминеме себеси
 Блесок бр. 86 септември-октомври, 2012
  Тина Иванова: Светските џез хоризонти го збогатија Скопје
  Бојан Шашевски: Албум што се вдишува со широки гради
 Блесок бр. 85 јули-август, 2012
  Сами Џаруш: Jack White, Blunderbass
  Дарија Андовска: Емоционална манипулација и ефект на дистанцирање
 Блесок бр. 84 мај-јуни, 2012
  Рандал Робертс: „Заклучен“ на Dr. John
 Блесок бр. 83 март-април, 2012
  Дарија Андовска: „Неодговореното прашање“
  Никита Рамкисун: The Black Keys – El Camino
 Блесок бр. 82 јануари-февруари, 2012
  Дарија Андовска: Чекајќи ја пролетта
 Блесок бр. 80-81 септември-декември, 2011
  Елизабета Баковска: Кон првиот „албум“ на Старовски и нивното видување на македонската поезија
 Блесок бр. 74 септември-октомври, 2010
  Влна: Три музички имиња
 Блесок бр. 71-73 март-август, 2010
  Игор Исаковски: Музика, песни и стихови во „Пливање во прашина“
 Блесок бр. 69 ноември-декември, 2009
  Илина Јакимовска: Том, те чекаме...
  Остин Л. Реј: Том Вејтс: Блесок и проклетство во живо
 Блесок бр. 66 мај-јуни, 2009
  Иван Капец: Beat Busters – мрежа на нови промени
 Блесок бр. 65 март-април, 2009
  Една Гундерсен: Сè е добро во Together through Life од Боб Дилан
  Тина Иванова: „Порта Маседониа“ – жесток и меланхоличен албум
  Шејн Харисон: Добредојдено враќање кон музичките погранични зони
 Блесок бр. 64 јануари-февруари, 2009
  Тина Иванова: Евтин штоф и чудесни чорапчиња
 Блесок бр. 61-62 јули-октомври, 2008
  Васја Ивановски: Скопје Блуз и соул фестивал 2008
 Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
  повеќе автори: Радост! Ослободува
  Дојрана Прокопиева: Интервју со Хајди Елзесер, Ансамбл Artwork, Германија
 Блесок бр. 59 март-април, 2008
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
  Дојрана Прокопиева: Разговор со диригентот Борјан Цанев
  Дојрана Прокопиева: Концерт на „Проект Жлуст“ со Македонската филхармонија
  Васја Ивановски: Влатко Стефановски снима блуз албум
 Блесок бр. 58 јануари-февруари, 2008
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
 Блесок бр. 57 ноември-декември, 2007
  Тони Димков: Ретрокабаре „Циркус Еуропиа“
 Блесок бр. 56 септември-октомври, 2007
  Ангел Ситновски – Бојс: Атмосфера на топлина и непосредност
  Ангел Ситновски – Бојс: Кога поетот спие со ангелите
 Блесок бр. 55 јули-август, 2007
  Васја Ивановски: Скопје Блуз и Соул Фестивал 2007
 Блесок бр. 54 мај-јуни, 2007
  Васја Ивановски: Скопски блуз и соул фестивал, 2007
 Блесок бр. 53 март-април, 2007
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
 Блесок бр. 52 јануари-февруари, 2007
  Ејми Фришки: Bottling Jazzy
  Васја Ивановски: Новитети од продукцијата на „Кроскат рекордс“ од Германија
 Блесок бр. 50 септември-октомври, 2006
  Алан Лајт: Том Пети – Сопатник (Highway Companion)
  Џои Леви: Боб Дилан – Модерни времиња (Modern Times)
  Ноел Мјуреј: Том Пети – Сопатник (Highway Companion)
 Блесок бр. 49 јули-август, 2006
  Васја Ивановски: Блуз и соул фестивал 2006
  Љупчо Јолевски: Лудиот Јапонец во земјата на искршени ритми
 Блесок бр. 48 мај-јуни, 2006
  Љупчо Јолевски: Љубојна со македонска музика за XXI век
  Љупчо Јолевски: Мечти и тишини
  Васја Ивановски: 20 години од дискографската фирма Dixiefrog Records
 Блесок бр. 47 март-април, 2006
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
  Љупчо Јолевски: Фолтин: Водиме герилска војна со малодушноста
 Блесок бр. 46 јануари-февруари, 2006
  Љупчо Јолевски: Жестоко звуковно патешествие до центарот на слободата
  Васја Ивановски: Интервју со Ајнис Сајбун
  Љупчо Јолевски: Македонија е рудник на талентирани луѓе
 Блесок бр. 45 ноември-декември, 2005
  Љупчо Јолевски: Боса-нова од Рио и рокенрол од Пернамбуко
  Васја Ивановски: Интервју со Мет О’Ри
  Љупчо Јолевски: Не свирам музика со умот, туку со срцето и душата
 Блесок бр. 44 септември-октомври, 2005
  Љупчо Јолевски: Малку блуз, малку рок, многу душа
  Љупчо Јолевски: Блузот и фламенкото се браќа по чувства
 Блесок бр. 43 јули-август, 2005
  Васја Ивановски: Скопје Blues & Soul 2005
  Васја Ивановски: Интервју со Девон Алман
  Васја Ивановски: Интервју со Коен Волтерс
 Блесок бр. 42 мај-јуни, 2005
  Љупчо Јолевски: Фадото е како воден печат
 Блесок бр. 41 март-април, 2005
  Љупчо Јолевски: Зоран Маџиров – музичар-номад
  Љупчо Јолевски: Кирил Џајковски – модерен музичар
 Блесок бр. 40 јануари-февруари, 2005
  Љупчо Јолевски: Кобна убавина – крик на негодување кон мршојадите
  Крум Велков: Кој има уши, нека чуе! или: Политички некоректна музика
 Блесок бр. 39 ноември-декември, 2004
  Љупчо Јолевски: Чалгијата е поп-музика на едно време
 Блесок бр. 38 септември-октомври, 2004
  Мајк Бренон: Пет Метини: зборува за сегашноста
 Блесок бр. 37 јули-август, 2004
  Ненад Георгиевски: Мануел „Гуахиро“ Мирабал
  Ненад Георгиевски: Laika – Комуницирање човечки емоции
 Блесок бр. 36 мај-јуни, 2004
  Barry Goldberg: Приказна
  Ненад Георгиевски: Ибрахим Ферер – Кубанска легенда
 Блесок бр. 35 март-април, 2004
  Филип Глас: Музиката и технологијата
 Блесок бр. 34 септември-октомври, 2003
  Васја Ивановски: Парамециум
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
  Ненад Георгиевски: Дејв Даглас - Човек со многу интереси и пасии
 Блесок бр. 33 јули-август, 2003
  Васја Ивановски: Скопски блуз и соул фестивал, 2003
  Ненад Георгиевски: Стив Роуч - Шаман на современата електронска музика
 Блесок бр. 32 мај-јуни, 2003
  Васја Ивановски: Интервју со Џони Винтер
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
  Љупчо Јолевски: Реј Кудер, музички мисионер
  Љупчо Јолевски: Кула од карти ќе му одолева на времето
 Блесок бр. 31 март-април, 2003
  Љупчо Јолевски: Тони Китановски Трио во „Универзална сала“
  Љупчо Јолевски: Хопкинс - Китановски Квартет во „Универзална сала“
 Блесок бр. 30 јануари-февруари, 2003
  Васја Ивановски: Интервју со Тони Вега
  Љупчо Јолевски: Интервју со Мизар
 Блесок бр. 29 ноември-декември, 2002
  Љупчо Јолевски: Пирати
  Љупчо Јолевски: Лузери
  Васја Ивановски: Интервју со Коко Монтоја
 Блесок бр. 28 септември-октомври, 2002
  Љупчо Јолевски: Верба
  Љупчо Јолевски: Чувари
  Љупчо Јолевски: Радио: Канал 103
  Ненад Георгиевски: Нова генерација бразилски музичари - Морено Велосо
 Блесок бр. 27 јули-август, 2002
  Васја Ивановски: Интервју со Џенифер Батен
  Љупчо Јолевски: Само еднаш во животот?!
  Љупчо Јолевски: Серенади за љубовта
  Ненад Георгиевски: Интервју со Дејвид Брн
 Блесок бр. 26 мај-јуни, 2002
  Љупчо Јолевски: Алката што недостасуваше
  Васја Ивановски: Обврска да се сочува блузот
  Љупчо Јолевски: Збогување со имагинарниот свет
 Блесок бр. 25 март-април, 2002
  Љупчо Јолевски: Интервју со Кирил
  Васја Ивановски: Интервју со Мајкл Хил
 Блесок бр. 24 јануари-февруари, 2002
  Љупчо Јолевски: Интервју со Синтезис
  Васја Ивановски: Интервју со Скот Хендерсон
 Блесок бр. 23 октомври-ноември, 2001
  Васја Ивановски: Препорачани албуми
  Васја Ивановски: Интервју со Хавиер Варгас
  Љупчо Јолевски: Интервју со Џим Хол
 Блесок бр. 22 август-септември, 2001
  Љупчо Јолевски: Интервју со Златко Ориѓански
  Васја Ивановски: Дени Фримен - сива еминенција на Тексас блузот
  Васја Ивановски: Диксифрог рекордс
  Љупчо Јолевски: Два чекора напред - еден во место
 Блесок бр. 21 јуни-јули, 2001
  Васја Ивановски: Интервју со Коко Тејлор
  Љупчо Јолевски: Интервју со Дарко Рундек
  Љупчо Јолевски: Дивиот галоп на „коњите“
  Љупчо Јолевски: „Исцелителот“ замина во светлината
  Љупчо Јолевски: Македонија = Каледонија (?!)
 Блесок бр. 20 април-мај, 2001
  Љупчо Јолевски: Кирил: Религија и(ли) секс?
  Љупчо Јолевски: Џиван Гаспаријан, небесниот Ерменец
  Љупчо Јолевски: Интервју со Џиван Гаспаријан
  Љупчо Јолевски: Кој што ме чуе да пеам!
 Блесок бр. 19 февруари-март, 2001
  Васја Ивановски: Интервју со Ван Вилкс
  Љупчо Јолевски: Се разбудив во движење
  Љупчо Јолевски: Храбри глупави песни
 Блесок бр. 18 јануари, 2001
  Васја Ивановски: Интервју со Sam Andrew
  Љупчо Јолевски: Балкански рокенрол самит
 Блесок бр. 17 октомври-ноември, 2000
  Љупчо Јолевски: Ритмистика
  Љупчо Јолевски: Денови на голтање на слободата
  Васја Ивановски: Интервју со Ким Симондс
 Блесок бр. 16 август-септември, 2000
  Љупчо Јолевски: За кого бијат тапаните?
  Васја Ивановски: Скопски блуз земјотрес
 Блесок бр. 15 јуни-јули, 2000
  Васја Ивановски: Интервју со Мет О’Ри
 Блесок бр. 14 април-мај, 2000
  Кевин Шопленд: Прекрасен поглед кон музиката што исчезнува
  Луси Мелоуз: Буена Виста на Рај Кудер
 Блесок бр. 13 февруари-март, 2000
  Игор Исаковски: Тато е наркос - Приказна за посветеноста
  Маја Чанаќевиќ: Меѓународната афирмација на младите таленти
  Македонски народни инструменти: тамбура
 Блесок бр. 12 јануари, 2000
  Игор Исаковски: Звукот на Morcheeba
  Македонски композитори: Сотир Голабовски
 Блесок бр. 119 мај-јуни, 2018
  Љупчо Јолевски: ИНТЕРВЈУ: КОКАН ДИМУШЕВСКИ
  Мехмед Бегиќ: Во сенката на шапката на Шодан
 Блесок бр. 118 март-април, 2018
  Љупчо Јолевски: ИНТЕРВЈУ: ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ
 Блесок бр. 117 декември, 2017
  Мехмед Бегиќ: Колтрејн и Велч: ПРОШЕТКАТА НА ЖИВОТОТ И МРАЧНАТА ДУПКА НА ЛИФТОТ
  Љупчо Јолевски: ИНТЕРВЈУ: ГОРАН ТРАЈКОСКИ
 Блесок бр. 116 октомври-ноември, 2017
  Мехмед Бегиќ: Вебстер, Малиган, Хокинс и ноќта што следи
 Блесок бр. 114-115 јули-август, 2017
  Мехмед Бегиќ: Телониус Монк и последните денови
 Блесок бр. 113 мај-јуни, 2017
  Мехмед Бегиќ: Дамир Имамовиќ
 Блесок бр. 112 март-април, 2017
  Мехмед Бегиќ: KILLER JOE ВО Бања Лука
 Блесок бр. 111 јануари, 2017
  Меша Бегиќ: Распнат трубач, љубовна приказна
 Блесок бр. 110 октомври-ноември, 2016
  Мехмед Бегиќ: Леонард Коен
 Блесок бр. 108-109 јули-август, 2016
  Мехмед Бегиќ: Мехмед Бегиќ, избор Блесок 108-109
 Блесок бр. 107 мај 2016
  Мехмед Бегиќ: ПРЕД ДА ГИ ЗАТВОРИШ ОЧИТЕ: ТИНДЕРСТИКС
 Блесок бр. 106 март-април, 2016
  Мехмед Бегиќ: Трансформациите на PJ HARVEY: Мојата зима среде лето!
 Блесок бр. 105 јануари, 2016
  Мехмед Бегиќ: По патот на Елвис: Херцеговски зими и американски прерии
 Блесок бр. 103-104 декември, 2015
  Мехмед Бегиќ: Кет Пауер: Блузот на Чен Маршал
 Блесок бр. 101-102 ноември-декември, 2015
  Мехмед Бегиќ: DEVASTATIONS: Сите еднаш бевме воини!
  Мехмед Бегиќ: Марк Сендмен: Морфејот на мојата ноќ
 Блесок бр. 10-11 август-ноември, 1999
  Игор Исаковски: Дај си рака!
  Гоце Коларовски: Жанрот и формата на кантатата „Сердарот“ од Властимир Николовски
 Блесок бр. 100 септември, 2015
  Меша Бегиќ: Преписка со Нина: Влези кога ќе посакаш, вратате е отклучена
 Блесок бр. 09 јуни-јули, 1999
  Игор Исаковски: Ехото на светлата гитара
  Бранка Бугариска: За македонската вокална традиција
  Македонски народни инструменти: тапан
 Блесок бр. 08 април-мај, 1999
  Васја Ивановски: Интервју со Бернард Алисон
  Гоце Коларовски: Македонска композиторска школа - да или не?
  Македонски народни инструменти: зурла
 Блесок бр. 07 февруари-март,1999
  Игор Исаковски: Никола Димушевски: Детали
  Македонски репродуктивни уметници: Стојан Димов, кларинет
  Маја Чанаќевиќ: Каква музика сакате?
 Блесок бр. 06 јануари, 1999
  Игор Исаковски: Интервју со Горазд Чаповски
  Македонски композитори: Томислав Зографски
  Борис Ортаков: Акултурацијата како елемент во создавањето на православната монодија во византиско-словенската музика во Македонија
 Блесок бр. 05 октомври-ноември, 1998
  Игор Исаковски: Интервју со Ристо Вртев
  Македонски репродуктивни уметници: Васил Атанасов, обоа
 Блесок бр. 04 август-септември, 1998
  Македонски композитори: Јана Андреевска
  Томе Манчев: Научни аспекти за потеклото на Х. Фон Карајан
 Блесок бр. 03 јуни-јули, 1998
  Игор Исаковски: Бодан Арсовски: Детали
 Блесок бр. 02 април-мај, 1998
  Панде Шахов: Музика на промени - Џон Кејџ
  Маја Чанаќевиќ: Интервју со Драган Даутовски
 50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+