Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 06 | година II | јануари, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 06јануари, 1999
Звук Осврти

Томислав Зографски

роден 1934 во Велес, Македонија


/2
стр. 1
Македонски композитори

Образование

    Дипломирал (1961 г.) на Музчката академија во Белград (Југославија) на оделот за Теорија и Композиција

Творештво

    Повеќе од 100 композиции (различни музички форми како сонати, концерти, симфонии, ораториуми), за различни инстументални и вокални солисти, групи и оркестри.

    Соло инструменти

    „10 минијатури I“ за пијано (1954), „10 минијатури II“ за пијано (1955), „Свита I“ за виолина и пијано (1955), “Suite II” за виолина и пијано (1956), Сонатина за две пијана (1956), Соната за фагот и пијано (1957), Свита за пијано (1960), Свита за виолина и пијано (1960), „Барокно Алегро“ за виолини и пијано (1973), Диалог за флејта и пијано ( 1980), Песна за виолина соло (1983), Соната за две пијана (1990), Пет пиеси за кларинет соло (1997)

    Вокални цклуси

    “Autumn Sketches” за глас, флејта, кларинет, пијано и ударалки (1959), „Црешов цвет“ за алт, обоа и пијано (1961), “Essay for the Rain” за глас и пијано (1982), “Songs for Jaksini” за глас и пијано (1983),

    Songs

    „3 минијатури“ за сопран и пијано (1955),“Записи“за бас и пијано (1963), „Три народни песни“ (1968), „Три љубовни народни песни“ за глас и пијано (1986), „Марика мома убава“ за сопран и пијано (1993),

    Камерна музика

    „Класична Свита“ за флејта, обоа и гудачки оркестар (1957), „Симфониета ин Ес“ за камерен оркестар (1958), „Кантус Коронатус“ за флејта, пијано гудачки оркестар (1966), „Јоурнеѕ“ за два гудачки оркестра (1968), “Bitter Lake”  за сопран, препарирано пијано и гудачки оркестар (1968), Гудачки квартет (1968), „Свита за гудачи“ (1968/82), „Симфониета ин Си“ за гудачки оркестар (1972), „Монолог“ за бас соло, гудачки оркестар и пијано (1980), “Sketches” за дувачки квинтет (1985), „Марика мома убава“ за сопран и гудачки оркестар (1993),

    Симфониска музика

    Девет минијатури за симфониски оркестар (1957), „Фантазија Корале“ за симфониски оркестар (1961), „Скерцо“ за симфониски оркестар (1985), „Симфонија кончертанте“ (1989), „Марика мома убава“ за сопран и симфониски оркестар (1993), „Симфониета ин Си“ за симфониски оркестар (1972/94), „Недовршена рапсодија“ за симфониски оркестар (1994), „Интрада“ (1965-1998) за голем симфониски оркестар (а 4)

    Вокална, Хорска и Оркестарска музика

    „Марика“ за мешан хор (1954), „Трепетлика“ за женски хор и харфа (1956), „Бука“ за женски хор (1957), “Praise to Cyril and Methodius” ораториум за бас соло, наратор, три мешани хора и симфониски оркестар (1969), „Караорман“ за женски хор (1970), „Црно црни“ за мешан хор (1970), „Молитва“ за мешан хор (1972), „10 Народни Партизански песни“ за мешан хор (1973), „Трепет“ за мешан хор (1979), „Караорман“ кантата за мешан хор (1979), „Мадригали“ за женски хор (1979), „Непокор“ за женски хор (1980), „Дојдовме“ за женски хор (1980), Прелудиум, Корал и Фантазија за мешан хор (1981), „Вардар“


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+