Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 58 | година XI | јануари-февруари, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 58јануари-февруари, 2008
Поезија

Избор песни од „Огнени станици“

Превод од англиски: Магдалена Хорват


/6
стр. 1
А. Б. Џексон

Ноќна работа
Заспаната циганка
Саботна вечер
Ќос
Акустична минерална волна
Свилениот пат

_______________________________________________________________________

Ноќна работа

    според Роберто Хуароз

Дури спијам, двеве раце ми се будат
и си го тераат занаетот, создаваат или распаруваат
некое напола човечко тело, конец по конец,
си играат Франкенштајн цела ноќ зад мојот грб.

Ги слушам, заспан: ги слушам како го тимарат
овој незаконит полудух, овој бескрвен голем,
плеткајќи се со неговиот живот, неговата втора смрт.
Се будам, со две раце прекрстени врз градите.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+