Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 59 | година XI | март-април, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 59март-април, 2008
Поезија

од „Рабови“

/3
стр. 1
Вера Чејковска

Трета паганика
Расцеп на сонот
Меморија на пејзажот

_______________________________________________________________________

Трета паганика

меѓу притаените огледала, тој го воскреснува
александар македон од мозаиците, фризовите
и релјефите: врз коишто сè уште слетува еден орел:
со своите прастари очи еднаш што го виделе
дотогаш и оттогаш невиденото
складно бело тело ишарано со лузни од длабоки рани
пред коишто секнува злобата на змиите
и крволочноста на ѕверовите
– во првиот сон – тоа тело веќе го галат змии
и го обгрнуваат ѕверови, додека самото по облините
си вгнездува темнини, како мургави деви
да го пијат со складни танци, магии, баења
и други мамливи говори на зајазлени јазици –
    како оние
    во коишто го искусив изедначувањето
    на блаженството и тегобноста


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+