Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 06 | година II | јануари, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 06јануари, 1999
Театар Осврти

„Шопинг и факинг“ во Скопје

/1
стр. 1
Наташа Старделова

    Најновата и единствена драма на англискиот автор Марк Рејвенхил „Шопинг и факинг“, со многу автобиографска искреност и соголеност ја створи провокацијата кај публиката веќе со самиот наслов. Режисерот Срѓан Јаниќијевиќ се обиде да ги одомаќини „Шопинг и факинг“ на сцената во Театар „Центар“. Тука тој ја зачна современата и урбана драма на индивидуалната голгота на еден наркоман и хомосексуалец. Но, жестината и бруталноста на текстот ги ублажи со пренатрупаната и нефункционална сценографија, како и со невидливите мизансцени.
    Во драмата најблизок контакт со својот лик воспостави Јордан Симонов, играјќи го главниот лик – хомосексуалецот и наркоманот Марк. Тој изгради оштетен лик, чија храна е хероинот, а оргиите – дишење. Калина Наумовска во улогата на Гери доследно и драматично ја одигра својата ролја, за да ги изнесе траумите и фрустрациите на нејзиниот и главниот лик.
    Најголемата вредност на оваа претстава е идејата на режисерот за цикличноста и преживувањето на наркоманскиот пекол. Кај публиката останува несредено чувство за длабоката духовна ерозија кај главниот лик, по секое враќање од неговиот последен трип. И сето тоа со секоја следна претстава да почне одново.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+