Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 07 | година II | февруари-март,1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 07февруари-март,1999
Поезија

Гламја

/8
стр. 1
Санде Стојчевски

Око
Јагорида
Поделба на светлината
Возбудата на јадрото
Гламја
Внатрешен сонет
Јабука
По македонските патишта

_______________________________________________________________________

Око

Ти карпата за карпа
си готов
да ја сметаш, неуко момче,
меѓу подножја Лазаре ситен.
А крилото е можеби грешка

па сме уверливо можни, вклештени
помеѓу еха, од нечиток препис ред.
Не ќе сме достатни за да се помести
ова, иглички иње, над поредокот

огнени Хималаи. Наѕираш равенка,
број, и за миг сме толку блиску,
шуми над извор маслина, и пастир,

првото име е тука, за месење
грутка кал. Ти бега зрно грашок,
повторно ли ќе отвораш лов?


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+