Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 60 | година XI | мај-јуни, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
Звук Осврти

Интервју со Хајди Елзесер, Ансамбл Artwork, Германија

/4
стр. 1
Дојрана Прокопиева

Ансамблот Artwork, кој изведува современа музика е активен на германските музички сцени повеќе години. Ансамблот изведува современи музички дела и учествува во различни музички проекти во Германија и ширум Европа. Ансамблот го сочинуваат двајца пијанисти и двајца перкусионисти. Оваа година, тие настапија со концерт во рамките на манифестацијата „Денови на македонска музика“, изведувајќи дела од светски и македонски композитори. Разговараме со Хајди Елзесер, основач и член на ансамблот Artwork.

Д.П. Кажете ни нешто за вашата музичка позадина?
    Х.Е.
Родена сум во Скопје, каде дипломирав на одделот по пијано на Факултетот за музичка уметност. Паралелно со моите студии во Македонија, неколку години студирав во Париз. По дипломирањето, неколку години работев како асистент на ФМУ, меѓутоа после извесно време сфатив дека треба да продолжам со моето образование. Се преселив во Германија, во малиот град Детмолд, во кој постои одлична музичка академија. Таму ги завршив постдипломските студии по пијано. Некое време потоа работев во Детмолд како асистент на мојот професор, а истовремено бев и корепетитор на истата институција. Во тој период одржував концерти низ цела Европа од сите видови: соло рецитали, камерни концерти со различни музичари. За мене е многу значајно да истражувам нови музички светови и да ги споделувам со други музичари.

Д.П. Ајде да зборуваме за ансамблот Artwork. Од каде потекна идејата за неговото формирање и која е неговата raison d’être?
    Х.Е.
Идејата за формирање на ансамблот Artwork произлезе на спонтан начин. За време на студиите во Детмолд, имавме можност да ги посетуваме работилниците и концертите на класата по ударни инструменти на професорот Петер Промел. Влегувањето во овој свет за мене претставуваше фасцинантно искуство. Музичката академија во Детмолд е релативно конзервативна музичка институција, каде најголемо значење ѝ се придава на класичната музика. Светот на класата по ударни инструменти е свет на денешната музика. Студентите главно се стимулираат да настапуваат како камерни музичари и солисти, како и оркестарски музичари. На тој начин, јас открив свет на звуци кој беше нов за мене, открив дека ударните инструменти не создаваат само ритам, туку и музика, креираат незамисливи и прекрасни звуци, бои и форми, коишто можат да допрат длабоко во нашите битија. По некое време имав среќа да добијам понуда од професорот Промел да започнам да работам со класата.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+