Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 61-62 | година XI | јули-октомври, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 61-62јули-октомври, 2008
Поезија

Мирно

Препев од словенечки: Лидија Димковска


/5
стр. 1
Тоне Шкрјанец

cinema
мирно
Dub песна
прашањето на почетокот
Ајде

_______________________________________________________________________

cinema

молскавична и ладна прошетка низ историјата,
низ тивката шума, крај отрпнатите срни
што се преправаат дека се смреки, моето држење притоа
е екстремно романтично. душата ми црцори кога се пржи.
познато ми е препотеното преплетување на телата,
дури и повеќе од тоа, го гледам како проекција на големо платно,
во дланките го кријам како непријатен и плашен спомен.
есента полека пцовисува во зимата. сè посам сум
и на некој начин сè поспокоен. божем постојано,
рамномерно и бесконечно да се тркала водата.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+