Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 61-62 | година XI | јули-октомври, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 61-62јули-октомври, 2008
Поезија

Мирно

Препев од словенечки: Лидија Димковска


/5
стр. 2
Тоне Шкрјанец

cinema
мирно
Dub песна
прашањето на почетокот
Ајде

_______________________________________________________________________

мирно

толку сум спокоен. месецот е црвен, штотуку се долулка
од зад облаците. лекум, божем љубопитно дете што лази.
на телевизија даваат мала шарена вазичка со сува роза
и насилство. се убиваат со пушки и со раце. сè е толку
брзо и како да е вистински. моника тоа не го знае.
спие мирно. спие и диши рамномерно како машина.
ноќ е. а слушам дека автомобилите не спијат.
ни мачките. врескаат и се бркаат под прозорецот.
ни јас не спијам. седам и не можам да речам дека размислувам,
само ја посматрам жилата што ти ја лиже дланката божем река.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+