Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 63 | година XI | ноември-декември, 2008[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 63ноември-декември, 2008
Поезија

Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24

Превод од хрватски: Игор Исаковски


/7
стр. 1
Бранко Чегец

првиот прозорец
вториот прозорец
третиот прозорец
четвртиот прозорец
петтиот прозорец
шестиот прозорец
седмиот прозорец

_______________________________________________________________________

првиот прозорец

Зелен калем и чевли на штицата. Крилата се раширени. Помеѓу нив вибрира застоеност и пот. Точно на пладне, додека сè уште меѓу ѕидовите одекнува истрелот од Грич, а луњата го распрскува парчето видливо небо, се приближува смеа на девојче и голо тело на маж во влечки зад ергела средовечни жени во апатијата на влезот од соседната зграда.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+