Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 64 | година XII | јануари-февруари, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 64јануари-февруари, 2009
Поезија

Избор на клучот

Чело на сонце, 2001 (Čelo na soncu, Ljubljana: ŠZ, 2001)
Превод: Намита Субиото


/8
стр. 1
Луција Ступица

Перспектива на животот
Избор на клучот
Зелени галерии
Мртва природа
Дијалог
Во средиштето на денот
Волшебна
Би сакала некој да ми подари песна

_______________________________________________________________________

Перспектива на животот

Од некој тест дознавам дека ќе умрам
во 2055 година, на осумдесет и четири години,
најверојатно од последици на рак.
Има податоци што ги буткам во шкафот
меѓу старите играчки, таму нека си играат кловнови.
Има извесна иронија во носталгичното сеќавање
на детството и големите очи во огледалото
се одраз на љубопитноста што останува.
Додека другите спијат, јас седам во темница
и ја гушкам претставата што ја имам обликувано
како дете: колку ќе биде убаво кога ќе пораснам!

Потоа реставрирам безброј одаи. Во нив
стануваат заборавените деца, едните учат да зборуваат,
другите да мислат, третите да одат…
И не е вистина дека не сум те сакала,
ти дадов соба, впрочем празна,
што ти си ја суреди по свое,
ти дадов мал простор, доволно мал,
што можеше да ги затвориш процепите на вратата,
или да ги отвориш и да ѝ заповедаш на тишината
да ти ги прекрие очите.
И не е вистина дека не сум те љубела како дете –
јас само не знаев како љубовта
си се подарува себеси.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+