Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 65 | година XII | март-април, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 65март-април, 2009
Галерија Осврти

Хоризонт-а

(Мала галерија, 23.04.-25.05.2009)


/1
стр. 1
Гоце Наневски

Хоризонт-а е полу-локација која се дефинира како бинарен комплемент, како количник на мислечкиот објект и просторниот (кон)текст. Наедно, оваа полу-локација може да се дефинира како пластика на една временска променлива којашто е израз на елементарните (примитивни) виденија - на оние кои, напати, дури и го попречуваат гледачот да навлезе во интуитивниот дискурс на препознавањето. Хоризонт-а е израз на повеќенаменското разбирање на односот помеѓу ракотвореноста и физичките дадености на дво- или тро-димензионалната „стварност“. Објектот кој е предложен како (не)препознатлива платформа, игра двојна улога: најнапред како „амбиција“ завиткана со или обвиткана околу сопственото јадро, а потоа и како „напуштање“ отворено за повеќестрано (дополнително) сместување … без граници во конечноста.

Бинарниот комплемент е една просторна животна подлога којашто е трајно обележана со динамичка исуфициенција … неподатлива за делење без остаток.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+