Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 65 | година XII | март-април, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 65март-април, 2009
Проза

Топло тивко место

/6
стр. 1
Игор Исаковски

10 март 2009, 22:50

Долго одложував да го почнам дневников за Апокалипса. Не сакав да мешам проза и веб кодови, проза и тендерски спецификации, проза и апликации… А сите овие вториве ме притискаа да ги направам. Дури и му спомнав на Примож дека доцнам, дека го пробивам рокот, дека уште не сум почнал со пишување. Не сакаше да крене раце од мене. Па еве, почнав. Ми дојдоа слики за топло тивко место. Иако напишав неколку песни последниве денови (а некои можеби ќе закачам и овде) нешто ме повлече кон проза. Малку проза, ништо претенциозно, ништо значајно. Малку автотерапевтска проза. Да избистрам мисли и да си дадам здив.
    На 5 март ми пишал Ханс. Пораката ја видов дури вечерва. Заскитала низ ебаните џанк фолдери. Ханс пишува дека Тристан Виндторн ненадејно умрел. И дека е тажен. Ханс. Толку. Зјапам во мониторов и сè си мислам дека не треба да мислам. Дека треба да треснам едно остро дилит и да му се јавам на Тристан. Да го прашам што прави, дали ќе се гледаме во Норвешка или во Македонија. Или на некое трето место? На некое топло тивко место… А знам дека Ханс е во право. Тристан го нема и ние сме тажни. Толку. Што повеќе, кога човек ќе размисли?
    Ми се одвртуваат наназад деновиве. Што имам јас да запишам? Што ми се случи? Што, навистина, некого би го интересирало? Гола вода. Ветер и магла, што би рекол Џовани во идната книга поезија. Ми го прати финалниот ракопис вчера вечер. Го исчитав, малку зборевме и на телефон. Побарав уште песни. Ми прати и од тие кои ги исфрлил. Првата ме доби веднаш. Ќе треба да ја преработиме книгата, да ја пресклопиме. Ќе биде уште една добра книга. Добар ми е Џовани. Сакам да објавувам добри книги. Макар и да не се продаваат како ѓубрињата кои ми ги пикаат под нос. Нека. Оние спецификации, апликации и другите дрндупки ќе покријат уште некоја книга. Само едно ме плаши: ќе знам ли да им се израдувам, онака, од џигер и со голтка во уста? Во февруари објавив две: третата книга хаику на Јосип, втората книга поезија на Саш. Толку други тракатанци имав за средување што не стигнав ни да ги погледнам како што треба. Книгата на Саш има ѕуцки на корицата. Се карав со печатарот неколку денови, после едноставно му кажав што му следи ако не се оправи. Требаше тоа да му го кажам уште првиот момент, тибам финиот…


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+