Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 66 | година XII | мај-јуни, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 66мај-јуни, 2009
Поезија

Поправање на кармата

Превод од хрватски: И. Исаковски


/9
стр. 1
Дамир Шодан

Камења
Спомен
Бастун
Оса
Далечина
Портите на Отранто
Rainspotting
Поправање на кармата
Китсовиот славеј

_______________________________________________________________________

Камења

Секогаш тие камења.
Повеќе и не им го контролирам летот.
Со измавана глава јадам, работам,
околу мене гргори сув бес.
Камења од опсади, камења на поети,
библиски камења, камења од острови,
(и други камења) плуска по скалила,
низ паркови, по лицата на потомствата.
И иако во нив нема ништо,
ништо од травертин, волја, минерали
(ништо освен самите камења),
тие сеедно ме засипуваат.
Тврдо, второкласно сечиво
пред кое и ангелот се сведнува.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+