Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 67-68 | година XII | јули-октомври, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 67-68јули-октомври, 2009
Поезија

Деновиве ако не и утре

/9
стр. 1
Јовица Ивановски

Тоалет
Есен во Скопје
Ветер и магла
Од сега, до засекогаш
Јас не сликам, јас водам љубов со платното
Меѓустаници
Решив – дефинитивно
Некои
Му се гледа алот

_______________________________________________________________________

Тоалет

Моето заминување нека биде
           без аминување.
Лето, сончев ден, точно на пладне,
со пријатно западно ветре од исток.
Од кревет, директно во заткревет.
Пред аутопсијата предвреме да ми
            го обезобрази телото.
Гласот на попот нека се слуша од некој
                друг гроб,
тажалките нека им бидат упатени на
    сомртовците што ги заслужиле.
Би ја ескивирал и капелата – тоа
ритуално кружење околу леглото,
редење цвеќиња ко на тераса на пролет,
сочувствување – со солзи или на суво;
полупознаници, гушкања, црнина… Неее!
Happy погреб сакам, хипи испраќање.
A whiter shade of pale
да ја пее некој
деведесетгодишник – со електрична гитара,
                   се разбира.
Пристоен, пристокмен (не мора да е мермерен)
шанк десно од дупката – но само откако ќе
          одгалопираат лопатарите.
Без препишани фалби и говор на морон пред
    микрофон – со пролупан разглас и фонија.
И моите стари пајташи потпрени со лактите,
    да се збичат здраво и да заборават каде се;
и збогувалката да прерасне во журка, дофајронтна.
А оние што ќе ги исфорсираат бешиките
ќе можат да си се олеснат – тука,
во новиот недосреден тоалет,
веднаш зад шанкот.

             20.04.2009


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+