Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 07 | година II | февруари-март,1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 07февруари-март,1999
Звук Осврти

Стојан Димов, кларинет

/1
стр. 1
Македонски репродуктивни уметници

Роден 1956 во Белград.
    Образование: Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје (1981),
    Специјализација на Музичката Академија во Загреб (1981-1983)
    Магистрирал на Факултетот за музичка уметност во  Скопје (1992)

Награди и признанија:
    Прва награда на натпреварите на Музичките училишта во Македонија, 1968, 1974,
    Трета награда на натпреварот на Музичките уметници во Загреб, 1980
    Прва награда на Сојузниот натпревар во Сарајево/1981

Работно искуство:
    Солист на Македонската Филхармонија, 1980-1993
    член на дувачкиот квинтет на Македонската Филхармонија, 1987-1993
    Солист Џез Оркестарот на МРТВ, 1989 –
    Солист со голем број Камерни Оркестри (МРТВ Камерен Оркестар, Мозес Квартет – Словачка, Цирих Трио, Жорж Енеску – Камерен Оркестар… соработка со диригинтетите како Волфганг Грот, Тадеуш Козловски, Ангел Шурев, Доминик Деџеан, Франц Јозеф Бресник, Вјачислав Блинов, И. Јонеско – Галати, Фимчо Муратовски…)

Рецитали и турнеи:
    Скопје, Загреб, Белград, Сарајево, Мелбурн и Сиднеј (1990), Минхен и Франкфурт (1990), Рим (1991-93), Софија (1993), Куала Лумпур – Ипох – Сингапур (во соработка со Јамаха 1995), Париз (1997)… Фестивал Охридско Лето (1991, 1993-98), Денови на Музиката – Херцег Нови (1991), Град Театар – Будва (1995), Варнанско Лето (1996)…

Репертоар:
    Концерти, Кончертина, Камерни дела… и повеќе од стотина солистички композиции за кларинет-пијано и саксофон-пијано.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+