Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 70 | година XIII | јануари-февруари, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 70јануари-февруари, 2010
Поезија

Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

Превод од англиски: Игор Исаковски


/10
стр. 1
Ури Холандер

1. Ритмузика
2. Испитот
3. Пијано
4. Првиот концерт
5. Дебиси
6. Барок
7. Флејта
8. Гласина
9. Пофалница
10. Последниот рецитал

_______________________________________________________________________

1. Ритмузика

„Конзерваториум“.
Си замислував магична кула
и ме фрлија во училница раскивани деца.
Една плоча свиреше валцер, мелодијата на невенчаните.
И сите ужасни насмевки.
Почетокот беше скромен а крајот би требало да биде голема грешка
Ги мразев виенските ѕвечкања и женствените алки
Ја мразев веселоста на наставниците и мојата околина
Бев среќен.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+