Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 70 | година XIII | јануари-февруари, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 70јануари-февруари, 2010
Поезија

Минатата ноќ поет ми го спаси животот

Превод од англиски: Александра Димитрова


/8
стр. 2
Раман Мундаир

Приказни од Шормал
Последниот Валцер
Тежината
Сезона на крв (4)
Вистинска приказна за мечокот
Минатата ноќ поет ми го спаси животот
Крилја од чад
Помеѓу деновите

_______________________________________________________________________

Последниот Валцер

1
Тешко жичено интро,
еден фустан врзан со меланхоличен декор
колебливи чекори во неудобни чевли.
Јас не сум навикнат да танцувам наназад:
ти води, јас ќе следам, не
се совпаѓам со твојот сигурен танц.

Дозволи јас да кажам:
Не крши го шармот
oдречи ја магијата
не пиј ја напивката
изгреби ги назад деновите.
Ние сме надвор од времето.


2

Доаѓаме во животот
вртејќи се кон последниот валцер
и со секоја револуција
јас доаѓам поблиску, вртешки дервиш
екстатичен и блажен
во непознатото.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+