Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 71-73 | година XIII | март-август, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 71-73март-август, 2010
Поезија

Читање на тишината

Од „Читање на тишината / Čitanje tišine / Reading of silence“, Блесок, 2010.
превод од црногорски: Игор Исаковски


/8
стр. 1
Павле Горановиќ

Изградба на писмото
Симулација на соучесникот
Хорови на обичната смрт
Космичка верзија
Привиди на Медитеранот
Можен распоред на стиховите
Имиња на копнежот, женско име
Доживување на собата

_______________________________________________________________________

Изградба на писмото

Како дете не сакав книги:
имав неправилен однос кон
стварноста. Во деветнаесеттата година
ги прочитав Борхесовите Фантазии,
и од тогаш – почнав да пишувам. Понекогаш
трескавично се занесувам, па со иста страст
забележувам графити по градските влезови,
или имиња на фирми на неонски реклами.
Во последно време сум сè поблиску до мислењето
дека нештата треба да се уредат така да немаш
никаква потреба од поддршка од други луѓе.
Ништо не може да ме попречи додека ги набљудувам
едноставните појави, и од својата соба
создавам огледи за сегашноста.
Само по некое медитеранско утро
ме тера да размислувам на условите за живот
на планетата. Дури и кога земам воздух,
остануваат недоумиците за просторот во кој се наоѓам.
Значи, сништата ми го изградуваат просторот, а јас сум само тука
за да ги проживеам веќе напишаните зборови.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+