Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 71-73 | година XIII | март-август, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 71-73март-август, 2010
Поезија

Читање на тишината

Од „Читање на тишината / Čitanje tišine / Reading of silence“, Блесок, 2010.
превод од црногорски: Игор Исаковски


/8
стр. 2
Павле Горановиќ

Изградба на писмото
Симулација на соучесникот
Хорови на обичната смрт
Космичка верзија
Привиди на Медитеранот
Можен распоред на стиховите
Имиња на копнежот, женско име
Доживување на собата

_______________________________________________________________________

Симулација на соучесникот

Вака: можам да ги замислам улиците по кои
несигурно си чекорел, да ги вежбам чекорите
и да препознавам мириси на простории, облека
и покуќнина. Несоницата веќе ја поседувам,
низ лавиринтите одамна сообраќам.
Со помош на мечтата, би можел да реконструирам случки
од детството и младоста. (Најтежок би бил, навистина,
темниот период). И онака фикциите се неспоредливо
поверодостојни од фактите. Би го научил јазикот,
би го извежбал акцентот. Сенешто би дознал за војните,
религиите, најмногу за книгите, а за љубовта
и тигрите – едвај по нешто. Би се справувал некако
со прељубопитните луѓе, но секогаш
би избирал само еден за да му зборувам.
Додека би ме читале, луѓето би биле свесни
дека се работи за нивните животи. Просторот и времето,
моите расположенија – не би биле од големо значење.
Би ги присвоил, секако, и твоите стихови;
другите би зборувале како е тоа во манирот
на твоите игри со двојници. Сè на сè,
чесно би ја одиграл улогата на соучесник.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+