Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 74 | година XIII | септември-октомври, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 74септември-октомври, 2010
Поезија

Бунар

Превод од словачки: Звонко Танески


/6
стр. 1
Јан Ондруш

Хоризонт
Камен
Летен дожд
Пепел
Бунар
Марта

_______________________________________________________________________

Хоризонт

1.

Црн свет, светла
трага во водата
а во трагата срча од стакло


2.

Се наведнуваш
и избиваш под видикот, округол
како кружењето на раката врз воланот


3.

Се исправуваш, со ногавицата ја дофаќаш
сенката, што ќе те запре, ќе го повтори
движењето зад друго движење
и ќе го држи чекорот.


4.

Кој од нас е црн,
кој бел,

кој слаб,
кој силен,

кој избил под видикот, округол
како кружењето на раката врз воланот.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+