Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 74 | година XIII | септември-октомври, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 74септември-октомври, 2010
Звук Осврти

Три музички имиња

/1
стр. 1
Влна

Скута и Пјацек веќе петнаесет години соработуваат на импровизирани и компонирачки проекти. Нумерата Acoustic Breakcore претставува исклучително акустички перформанс во кој двајцата музичари ги користат компонирачките и интерпретациските искуства од најразличните музички жанрови (класична, современа, импровизирачка музика, џез, noice, електронска, минималистичка, серијална, електро-акустична музика, поп, minimal, музика за компјутерски игри и сл.).
    http://www.myspace.com/skutaandpiacek

Нисиру, член на мулти-жанровската дружина www.afera.sk од градот Мартин, претставува нова млада крв на словачката сцена со електронска музика, која претежно изведува minimal techno и electro композиции. Како еден од малкумината ди-џеи, сепак, успева да изведе мноштво стилско-различни сетови и да поврзе жанровски неповрзувачки ленти. Публиката можела да го слушне во многу клубови и на многу фестивали во Словачка. Постепено се одомаќинува и во соседна Чешка, исто така како продуцент и ремиксер. Неговите сетови биле изведени и на различни радио станици, веројатно нејзначајната од нив е Rádio_FM. Заедно со Функатрон создава ударна група нарекувана и FunkyShitMafia, која произведува музика со помош на три грамофони. Ако сè уште не сте ја слушнале неговата музика, претставете си пинг-понг во изведба на Ричи Хавтин со Диплом и Модеселектор.
    www.myspace.com/nisiru


    

Врбовски виќази (Врбовски победници): Види
    www.vrbovskivitazi.sk – за групата


    Превод од словачки: Звонко Танески


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+