Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 09 | година II | јуни-јули, 1999



[размена]



SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF







                     Рецензирано списание
Блесок бр. 09јуни-јули, 1999
Поезија

Вториот источен грев

/6
стр. 1
Петар Т. Бошковски

Вториот источен грев
Парадигмата на Рубљов
Автопортрет
Залудноста на Вергилиј
Мотивот на Шехерезада
Социјалистички реализам

_______________________________________________________________________

Вториот источен грев

Каснат е плодот од Дрвото на сознанието
и, по божја казна, настанаа мачните науки
за да може човекот сам да си го пробива патот.
Но прогонетите од рајот,
на излегување, с к р и ш н о, од инает, ко луѓе,
скинале плод и од Дрвото на животот
од кој се родија божеските уметности,
од кој се јави спасот од смртта.
Да не беше епот за Гилгамеш
зар ќе ни беше денеска толку драг гостин дома
првиот познат трагач по тајната на бесмртноста?

Да: сторен е и вториот источен грев.
Можеби од страв тој не се признава јавно
макар што е на дело од искони.
Затоа, естетичари,
не заменувајте го во своите умни системи
вистинското дрво на уметноста,
Дрвото на бесмртноста.
Нема друго со такви плодови.






Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!



50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+