Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 76 | година XIV | јануари-февруари, 2011[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 76јануари-февруари, 2011
Поезија

Асфалтни змејови

Превод од англиски: Игор Исаковски
од „Асфалтни змејови“, Блесок, 2011


/9
стр. 1
Рони Сомек

Бакнеж
Страст
Срча
Пиратска љубовна песна
Сонет за воздушниот нарцис
Сончев сонет
Летен сонет
Асфалт. Носталгична песна
Блуз за животот што речиси беше мој

_______________________________________________________________________

Бакнеж

Високите потпетици ги измислила девојка
која секогаш ја бакнувале в чело.
Оттогаш челото сјае како паста за чевли
а четката на веѓите не го спречува сјајот
на очниот електрицитет по бомбардирањето
на рудниците зад усните.
Се сеќавам на првиот бакнеж, под лимоновото дрво кое беше чисто
од лисја. Некој ни кажа дека ако ги триеме забите
со лист, мирисот на цигари ќе се избрише.
Тогаш маглата имаше тенки прсти. Градскиот врат
беше широк, одбиваше давење а девојката која ја посакував
не знаеше дека лимоновиот мирис меѓу забите и јазикот
се беше раширил во мечтата на салатата од нејзиното лице.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+