Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 77-79 | година XIV | март-август, 2011[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 77-79март-август, 2011
Поезија

Ненапишана песна

Превод на македонски: Игор Исаковски
Од „Ненапишана песна / Nenapisana pjesma / An Unwritten Poem“, Блесок, 2011.


/10
стр. 1
Јосип Ости

Има обични животи, но сите љубови се необични
Едни поети пишуваат како што живеат
Ноќва, мила моја, пак низ градот шета пламен
Ненапишана песна
Прашалник
Невидливото, љубов, е преполно смисла
Нам повеќе ништо, љубов, освен љубовта не ни преостана
Кога не си со мене во Томај
Слеп беше прозорецот
Се случи среде бел ден

_______________________________________________________________________

Има обични животи, но сите љубови се необични

љубов е
ми рече
на љубениот да му се сошие и копче

со ноќи
помеѓу нашите средби
го слушаш чајковски
и попусто го вденуваш невидливиот конец
во уште поневидливата игла

полната месечина
се откина од сината кошула на утрото
и се стркала некаде под креветот


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+