Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 83 | година XV | март-април, 2012[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 83март-април, 2012
Поезија

Молитвена

/3
стр. 1
Светлана Христова-Јоциќ

Искушение
Молитвена
Со запалена свеќа од црква излегувам

_______________________________________________________________________

Искушение

„Зошто никој и никогаш не ја намразил својата плот“?
Вели, апостолот.
Јас, му велам.
Јас!
Ниту го хранам.
Ниту телото го топлам.
Јас, му велам.

Апостолу благи,
го бранам од тревожни движења на плотта,
кога со плотни искушенија ме напаѓа.
Еве започна усните да ги калиграфира
да ме наведе на љубомислие.
Неволно ви велам, апсотолу благи
на љубомислие!

(Во која градина змија не влегува?)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+