Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 83 | година XV | март-април, 2012[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 83март-април, 2012
Галерија Осврти

Изложеност, 2010

/1
стр. 1
Ентони Гормли

Мојот концепт како скулптурата функционира во просторот е дека таа е статична точка во светот кој се движи. Целата идеја на ИЗЛОЖЕНОСТ е дека

ова дело, создадено во одредено време и вкопано в земја, со тек на време реагира на промените на околината. Една од познатите промени, која се случува, е наголемувањето на нивото на морињата, како последица на глобалното затоплување. За мене е најважно дека во времето на создавањето ова дело е во комуникација со гледачот, оној кој гледа додека ја одминува скулптурата, сместена на врв од насип, и дека гледачот и делото се на исто рамниште.

Делото не може да има постамент. Со тек на време, доколку се покаже дека поради кревањето на нивото на морето ќе треба да се крене и нивото на насипот, тоа ќе значи дека делото постепено ќе биде закопувано.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+