Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 10-11 | година II | август-ноември, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 10-11август-ноември, 1999
Поезија

Северна

Превод од англиски: Игор Исаковски


/5
стр. 1
Клод Фримен

Северна
Молејќи
Булки во житото
Бројанката на старецот
Последното хаику

_______________________________________________________________________

Северна


снег на летната планина
диво цвеќе црвенее на скршен камен
крвна одмазда крв    храна за слободните

ножеви и пушки во ноќта
љубовна жестина    таа сега спие
ме прогонува во мачјиот сон

златна коса и откршок
престрашена мугра и чудење

бевме ли толку прекрасни
пред нотарите

да ни подјармат да ораме
билки пченка    семе збор

та да одгледаме лага?


Ова е извадок од:
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+