Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 01 | година I | март, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 01март, 1998
Критика

Болка и апостроф

- пара-есеј -


/2
стр. 1
Елизабета Шелева

    Топол, ветровит ден, во едно од нашите кафулиња, сместено спроти зградата на италијанската амбасада. Чувството при влегувањето ми е некако необично, полека сепак, разбирам дека произлегува од новиот stylish image на послугата, во детали усогласен, прилагоден, дотеран според боите / ставот на оние хипердизајнирани телохранители, стражари и администратори отспротива, облечени во црна, бела, црвена боја и хипермодерни облекла.
    А кога, максимално cool, влегуваат како на сцена, или во филм, каде претстои мегдан со ривалска група, нивните светнати, брилијантински фризури, совршено мачистички очила за сонце (без оглед на неговото моментално присуство и застапеност горе на хоризонтот), заедно со арогантниот untouchable изглед, создаваат впечаток на театар.
    Во сочелувањето на овие фигури со нас, се случува имаголошки двобој, чии победници се, без исклучок, оние Другите, навидум посјајните, постилизираните, поелегантните.
    Зашто, додека тие можат максимално да го авторизираат својот изглед (екстериер) и задоволно да го протежираат својот добростоечки, западен идентитет; дотогаш јас, како и моите сограѓани, главно се насочуваме кон самооправдување и самоопсервација на својот дубиозен ентериер, раскошно наполнет со куп неостварени и недопирливи сништа за убавото, безгрижното, лежерното, автентично наше easy living.
    Во постојан напор да го дочекаме и докучиме својот идентитет, не знаејќи да се решиме кои сме всушност ние самите? Дали оние, кои однадвор се забележуваат и вреднуваат според некои наброиви квалитети и показатели на современиот животен и културен стил – или, сме оние, што однатре постојат, копнеат, тагуваат, принудени да го играат оној идентитет, наметнат од општеството, останувајќи во раскол со своите неоспорни, духовни, а во допир со околностите на времето и просторот, сепак болни квалитети.
    Додека лекторката од една богата, речиси соседна земја, повремено го зема детето од училиште, со колата чиј вграден аларм е фасцинантен; дотогаш, јас сè уште, се возам главно по списанијата, земајќи наркотички overdose од текстови и идеи, неопходни за пребродување на ова гламурозно време на статусни симболи и икони на моќта.
    


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+